Washington megelégelte a szabadalomlopásokat

Szokatlanul nyíltan szólította fel az amerikai kormányzat Kínát arra, hogy hagyjon fel a magáncégek kereskedelmi titkainak lopkodásával, és vállalja a párbeszédet a kibertérben követendő viselkedési normákról.

cyber spy
Az amerikai cégek komolyan aggódnak amiatt, hogy példátlan méreteket öltöttek a kibernetikai behatolások, amelyekben célzottan titkos üzleti információkat és szabadalmazott technológiákat lopnak – hangoztatta Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója az Asia Society elnevezésű nonprofit társaság New York-i tanácskozásán.

Az nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Pekingnek el kell ismernie, hogy a probléma megoldása sürgető, le kell csapnia a kínai hackerekre és vállalnia kell a párbeszédet a kibertérben követendő globális normák elfogadásáról.

Donilon szerint Kínának fel kell ismernie, hogy az ilyen tevékenység milyen veszélybe sodorják a kínai ipar hírnevét, a kétoldalú kapcsolatokat és a világkereskedelmet. Sürgette, hogy Peking tegyen “komoly lépéseket” a kereskedelmi hackertevékenység felderítésére. A probléma – az elnököt is beleértve – sokakat aggaszt a kormányzatban, akik ezért rendszeresen felvetik a kínai partnereikkel folytatott tárgyalásaikon, és a jövőben is így fognak tenni.

A The Washington Post szerint ez volt az amerikai kormányzat első nyilvános kísérlete arra, hogy Kínát elszámoltassa a széles körű, évek óta folyó kereskedelmi kibernetikai kémkedés ügyében. Amióta a Google nyilvánosságra hozta, hogy Kínából behatoltak a rendszerébe és ellopták a forráskódját, az amerikai kormány és független kibernetikai szakemberek elkezdték az arra vonatkozó bizonyítékok gyűjtését, hogy Peking szisztematikusan titkokat sajátít el az kibertéren keresztül.

A Mandiant kiberbiztonsági cég három hete arról számolt be, hogy a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg egy Sanghajban működő egysége felelős egy sor amerikai cég számítógépes hálózata elleni terrortámadásnak.

A The New York Times arra hívta fel a figyelmet, hogy Donilon két nappal azután vállalkozott a Pekinggel történő konfrontációra, hogy Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter visszautasította az országából kiinduló kibernetikai támadásokra vonatkozó állításokat.

Kína a maga részéről rendszeresen cáfolja a más országok ellen intézett volna hackertámadásokat és arra panaszkodik, hogy ő maga vált komputeres kémkedés célpontjává.

Forrás: BP/MTI

Leave a Comment