Virtuális verifikációs szoftvert fejleszt a SziMeBody Kft.

Jelentős lökést kaphatnak a terméktesztek: a SziMeBody Kft. szoftverfejlesztésének köszönhetően egy termék vagy szolgáltatás már az előtt tesztelhető lesz, hogy fizikai valójában is rendelkezésre állna, a szimuláció így is könnyedén lefolytatható.

SziMeBody_cockpit_

 

A virtuális verifikáció a minőségbiztosításban és a minőség-ellenőrzésben költséghatékonyan alkalmazható vizsgálati módszer annak ellenőrzésére, hogy egy termék, vagy szolgáltatás megfelel-e az elvárt követelményeknek. Az ergonómia felhasználásának a mérnöki gyakorlatban az az elsődleges célja, hogy a megtervezett termékeket, rendszereket az emberek maximális biztonsággal használhassák.

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeBody Kft. fejlesztő munkatársai egy olyan szoftver megvalósításán dolgoznak, amellyel az ergonómiai vizsgálatok virtuális ellenőrzése mérsékelt ráfordítás mellett elvégezhető. A számítógépes program alkalmazása olyan mérnöki tervezőmunka során válik nélkülözhetetlenné, ahol az embert érő hatások vizsgálata elengedhetetlen.

Az Új Széchenyi Terv GOP (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) keretében támogatott, mintegy 725 millió forint költségvetésű ViveHuman verifikációs programban a modellezés megkezdése előtt a mérnökök meghatározzák a tervezett közegben elvégzendő munkafeladatokat és megadják a szimulációs környezet emberre vonatkozó paramétereit. Mindezek után a virtuális munkások a virtuális környezetben megkísérlik az előre meghatározott feladatok végrehajtását, ez idő alatt a ViveHuman program folyamatosan vizsgálja a valósághű környezet változásait, és jelzi, ha a végrehajtás során veszélyes helyzetet érzékel, vagy ha a feladat megvalósítása nehézségekbe ütközik.

A jövőben a konstrukciós és verifikációs munkák döntő része virtuális térben zajlik majd. Várhatóan az online szoftverszolgáltatási trend is úgy alakul, hogy a felhasználók nem licenszdíjat fizetnek, hanem szolgáltatási díjat – mint a villany és gáz esetében- és azért is csak annyit, amennyit az adott szolgáltatásból használni kívánnak – mondta el Gulyás Zsolt a SziMeBody Kft. ügyvezetője.

A sikerhez a pénzügyi támogatás megléte nem elégséges, az ötletek megvalósításához a megfelelő menedzsmenttudás nélkülözhetetlen – tette hozzá Kurtán Zoltán, a projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Group vezérigazgató-helyettese.

Leave a Comment