Veszprémben tartottak centenáriumi megemlékezést Erdős Pálról

A XX. század egyik legismertebb magyar matematikusa március 26-án lenne száz éves.

erdospal

 

Az Erdős Pálról elnevezett matematikai tehetséggondozó iskola már három héttel korábban tisztelgett legendás személyisége előtt.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán március 2-án tartottak rendhagyó ünnepséget a kar által üzemeltetett iskola diákjainak és oktatóinak részvételével. A rendezvény résztvevői számára a belépő egy képlet volt Erdős Pál munkásságából, melyet egy-egy lila léggömbre írva eresztettek az égnek.

Az egyetem aulájában mintegy 120 Erdős iskolás, oktatóik, valamint helyi középiskolások előtt Simon Gyula, a Műszaki Informatikai Kar docense tartott előadást „Intelligens por: szenzorhálózatok és alkalmazásai” címmel. Megtudtuk, hogy a szenzorhálózatok a valós idejű folyamatok esetén az elérhető adatokat érzékelik, azok rögzítésére és továbbítására szolgálnak. Az intelligens szenzorhálózatok az élet szinte minden területén alkalmazhatók, így például a precíziós mezőgazdaságban, élőhelyek, vadállatok, gleccserek, vulkáni aktivitások megfigyelésére kiválóak, valamint ökológiai kutatásokban, műtárgyak felügyeletében, az űrkutatásban és biztonsági rendszerek kialakításában is jelentős szerepük van. Az Informatikai Kar egyik kutatási projektjében intelligens otthonokban az energia-megtakarítás lehetőségeit vizsgálják tehetséges hallgatókkal együttműködésben.

A másik előadó Tuza Zsolt professzor, a tehetséggondozó iskola szakmai védnöke volt. Erdős Pál egykori munkatársa a matematika „utazó nagyköveteként” emlegetett néhai tudósról őrzött személyes emlékeit osztotta meg a hallgatósággal. Érdekes volt megtudni, hogy Erdős is, akárcsak Gauss, már kisgyermekként nemcsak jól számolt, hanem jól is következtetett az öszefüggésekből: négy éves korára magától eljutott oda, hogy kell létezniük negatív számoknak is. Született kutatóvá érett később, és a matematika szinte minden ága érdekelte, nemegyben világra szóló eredményeket ért el. Emellett isnpiratív és közösségteremtő személyiség is volt, aki számos matematikai műhely és iskola létrejötténél bábáskodott. Több mint másfél ezer publikációja látott élete 83 éve alatt napvilágot, társszerzői száma az ötszázat is elérte. Sok, hosszú ideje megoldatlan matematikai kérdés sikeres megoldása fűződik a nevéhez. A kombinatorikában ismert Ramsey-tételre (mely vagy-vagy típusú állítást fogalmaz meg egymást ismerő vagy nem ismerő párok számáról egy tetszőleges létszámú csoporton belül) olyan jó alsó és felső becslést adott, amelyet máig alig sikerült tovább finomítani.

A lapunknak adott interjúban Tuza Zsolt elmondta, hogy az Erdős Pál életében legendássá vált „Erdős-szám” (mely szerint 1-es számot kap, aki vele közös szakcikke jelent meg, az ezekkel ugyanilyen kapcsolatban állók 2-es számot kaptak, és így tovább) nem a nagy matematikus találmánya, de elfogadta, mert érezte humoros voltát. A vicc ellenére bizonyos tudományos körökben máig fontos értékmérőnek számít ez az index. Egyesek odáig mennek, hogy nemcsak szerepeltetik az Erdős-számukat önéletrajzukban, de a hozzájuk kapcsolódó kollégáik, tanítványaik kapcsolódási hálózatát is megrajzolják ennek alapján. A magasabb Erdős-számok távolabbra is vezethetnek a szorosan vett matematikától. Egy ízben például nyelvészek taglalták, hogy az Erdős-számok mely szitjén állnak. Ennek analógiájára egyébknt már létezik Kevin Bacon-szám is, melyet a színészek birtokolhatnak.

A hálózati viszonyok azonban az informatikában lényegi kérdéssé válnak. Erre vonatkozóan Tuza Zsolt azt mondta, hogy a távolság valóban fontos eleme a hálózatoknak, speciális algoritmusok vannak a meghatározására. A GPS például a súlyozott távolság alapján működik. Erdős Pál motiváló ereje a nagyfokú kreativitásban, sokoldalúságában, végtelen problémaérzékenységében nyilvánult meg.

Szinte minden matematikai terület érdekelte, igen komunikatív személyiség volt. Tuza Zsolt emlékezete szerint nagyon jól lehetett együtt dolgozni Erdőssel, aki azonban nem ragadt le egy helyen, hanem folyton járta a világot. Kiváncsisága a kérdezésben is megmutatkozott, kérdései is inspirálólag hatottak kollégáira. Ajtaja a szó szoros értelmében mindig nyitva állt, igényelte, hogy állandóan elérhető legyen matematikus társai számára, ha felmerül valami szakmai kérdésük.


Erdős nevéhez számtalan kérdésfelvetés fűződik, némelynek a megoldására még a feladat nehézéségével arányos pénzdíjat is kitűzött. Nagy kockázatot nem vállalt: előre érezte, hogy mely probléma állítja akkora feladat elé a gondolkodást, hogy a pénzdíj nem egyhamar talál gazdára.

Bár nem foglalkozott számítógépekkel, Erdős mégis már a korai évtizedekben tisztában volt a számítástechnika eredményeivel, igaz, a maga számításait mindig kézzel írta a papírra.

Az Erdős Pálról elnevezett matematikai tehetséggondozó iskoláról egy korábbi cikkünkben olvashatnak részletesen.

Forrás: Innoportal.hu
Szerző: Matykó Károly

Leave a Comment