Újra nőtt a részvétel az ifjúsági innovációs tehetségkutatón

Január 7-én lezárult a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első, nevezési szakasza. A pályázatok elfogadásáról február 11-én értesítik a versenyzőket. A következő szakaszban az elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, illetve a fejlesztés eredményét várják. A nevezésekkel kapcsolatos tapasztalatokról, benyomásokról Antos Lászlót, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezetőjét kérdeztük.

 

Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója (fotó: MISZ)
Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója (fotó: MISZ)

 

– A pályázatok száma az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat. Az idei pályázatok is megerősítették ezt a trendet?
– Az utóbbi években valóban csökkenő, stagnáló tendenciát mutatott a versenyre beérkezett pályázatok száma, de éppen ebben az évben fordult meg ez a tendencia, a jelentkezések száma idén – hat év után újra -háromjegyű volt.

– Miként alakul a diákolimpiákon való részvételünk? Látható valamilyen tendencia az eredmények ismeretében?
– A Magyar Innovációs Szövetség a tudományos versenyek olimpiájára (az Intel ISEF-re), illetve az EU Fiatal Tudósok Versenyére delegál fiatalokat. A legjobbak, akik kijutnak és megmérettetik magukat, továbbra is tartják a színvonalat. Az európai döntő esetén hazánk jelenleg a harmadik helyen áll az éremtáblázaton. Összességében megállapítható, hogy minőségben hozzuk a nemzetközi színvonalat, a mennyiséggel azonban sokszor gondok vannak.

– A résztvevő diákok az anyagi javakat helyezik-e előtérbe a teoretrikus fejlődés kárára, vagy inkább a tudomány iránt elkötelezettek dominálnak?
– A diákokat sokféle dolog motiválja. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny esetén vannak, akiket a magas díj vagy a külföldi utazás ösztönöz, de vannak a tudomány iránt elkötelezettek is.

– Hogy látja: a diákok lemondanak az energiabefektetésről az önfejlesztés, az önképzés, a magasabb szintű ismeretek megszerzése terén, azért, hogy inkább egyfajta minimális, de biztos életszínvonalat megszerezzenek, vagy növekszik az igényesek száma soraikban? 
– Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny során mindig motivált, átlagon felüli képességekkel rendelkező fiatalokkal találkozunk. Vannak köztük, akik szorgalommal, vannak, akik tehetséggel vagy épp ambícióval tűnnek ki társaik közül. A hozzánk jelentkező versenyzőknek átlag fölött van az önképzési igénye is.

– Németországban 40-60 ezer mérnöki munkahely betöltetlen, Magyarországon még belföldre sem tudunk speciális végzettségű mérnököket kibocsájtani a multik igényeire. Hogyan lehet kilábalni ebből a helyzetből?
– A helyzet javítása érdekében a MISZ népszerűsíti a műszaki és természettudományokat. A Meet the scientist program keretében járjuk a magyar középiskolákat, ahol neves, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak előadásokat, míg a THE (Tudományos, Hasznos, Emberi) roadshowjának keretében vállalatvezetők népszerűsítik a tudományokat. Az előadásokat mindkét programon látványos kísérletek követik. A kormányzat irányába pedig folyamatosan jelezzük az igényeket, aminek egyébként van is eredménye, hiszen a reál szakos keretszámokat felemelték.

Forrás: Innoportal.hu
Szerző: Matykó Károly

Leave a Comment