Újítások, amelyek megváltoztatták a világot

Interaktív multimédiás kiállítás mutatja be az elmúlt másfél évszázad leginnovatívabb olasz találmányait Az olasz géniusz 150 éve – Újítások, melyek megváltoztatták a világot címmel péntektől a budapesti Design Terminálban.

Újítások, amelyek megváltoztatták a világot (fotó: iicbudapest.it)

 

A budapesti Olasz Kultúrintézet által a Rosselli Alapítvánnyal közösen megrendezett tárlat anyaga öt téma mentén járja körül az olasz tudomány és technika világát – tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

A Találmányok a mindennapokban elnevezésű egységben olyan tárgyak kaptak helyet, amelyek a mindennapi életet tették kényelmesebbé. Giulio Nattának köszönhető például a műanyag feltalálása, Alessandro Crutónak a villanykörte, Camillo Olivetti nevéhez fűződik az írógép, Leonardo Chiariglionénak pedig az MP3-at köszönheti a világ.

Külön egység tekinti át az utazáshoz kötődő találmányokat: Barsanti és Matteucci találmánya a robbanómotor, Dante Giacosa tervezte a Topolino néven elhíresült Fiat 500-at, míg Corradino D’Ascanio a már az Olaszország szimbólumai között számon tartott Vespa robogót.

A hatékony munkavégzést is számos olasz találmány segíti: Pier Giorgio Perotto nevéhez fűződik például az első személyi számítógép, Federico Fagginéhoz pedig az első mikroprocesszor.

Nem hiányoznak a kiállításról a legjelentősebb olasz kutatók sem: Enrico Fermi tette lehetővé az atom feltérképezését, ahogy a Nobel-díjas Carlo Rubbia és Nicola Cabibbo kutatásai is alapvetőek voltak a fizika fejlődése szempontjából.

Jelentős eredményeket hoztak az olaszországi orvosi kutatások is. Ida Bianco és Ezio Silvestroni fedezte fel az örökletes vérszegénység genetikai okait, Nazareno Strampelli pedig alapvető növénygenetikai kutatásaival a “zöld forradalom” előfutára volt. A modern neurobiológia Camillo Golgival kezdődik, Giuseppe Moruzzival folytatódik, és a legutóbbi időszak neurobiológiai felfedezései közül említést érdemelnek a Giacomo Rizzolatti által felfedezett tükörneuronok is – áll a kiállítás ajánlójában.

A tudományos-technikai kiállítás február 7-ig minden nap ingyenesen látogatható 11 és 19 óra között.

Forrás: MTI

 

Leave a Comment