Újabb “Lendületes” matematikus nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Szegedy Balázs matematikus, az MTA Lendület programjának egyik idei nyertese kapta meg a European Research Council (ERC) fiatal, önálló kutatócsoporttal rendelkező kutatók számára kiírt támogatását.

matematika

 

 

A matematikus tíz külföldön eltöltött év után, idén tért haza Magyarországra, hogy tudományos munkáját az Akadémia kiválósági programjának keretében folytassa.

A Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete mostanáig 4 ERC Grant nyertessel büszkélkedhetett. Pintz János, Bárány Imre és az Abel-díjas Szemerédi Endre akadémikusok mellett a Lendület program 2010-ben önálló kutatócsoportot alakító kiválósága, Stipsicz András is eredményesen pályázott a European Research Council tapasztalt kutatók számára kiírt pályázatára.

A torontói egyetem professzori székét az akadémiai kutatóintézet kutatócsoport-vezetői pozíciójára cserélő, az emberi agyhoz, az internethez vagy a szociális hálózatokhoz hasonló, nagyon nagy struktúrák statisztikai elemzéséhez szükséges matematikai eszközök kimunkálásán dolgozó Szegedy Balázs az ERC Consolidator Grant pályázatán szerepelt eredményesen. Erre a fiatal, már önálló kutatócsoporttal rendelkező kutatók jelentkezhettek, a legfeljebb 2 millió eurós, 5 évre szóló támogatás egyik fő célja pedig a kutatócsoport fejlesztése.

Szegedy Balázs egykor Pálfy Péter Pál akadémikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatójának doktoranduszaként kezdte tudományos pályáját. A hajdani mentor szerint a már akkor kimagaslóan tehetséges fiatal kutató Lovász László akadémikus mellett, a Microsoft Researchnél folytatott tudományos munkája idején vált a nemzetközi kutatási térben is elismert matematikussá, amit a 2012-ben elnyert Fulkerson-díja és a 2013-as kanadai Coxeter-James-díja is fémjelez.

 Forrás: MTA

Leave a Comment