Új kiscellás megoldás az Ericssontól: csábító lehetőség mobilszolgáltatóknak

Az Ericsson újabb úttörő megoldást vezetett piacra a mobil rádióadók terén, amely elég kicsi ahhoz, hogy kézben elférjen, ugyanakkor nagyszámú felhasználó részére képes kiemelkedő beltéri hálózati lefedettséget biztosítani.

dot-in-meeting-area-balloon-chairs

 

Az Ericsson Radio Dot System névre hallgató, diszkosz alakú készülék számos esetben ideális hozzáférést kínál kiváló minőségű beltéri mobil szélessávú, valamint hangszolgáltatások beltéri eléréséhez.

A mobilszolgáltatók számára mind bővíthetőség, mind folytonosság terén speciális kihívást jelent az épületen belüli környezet összetettsége. A jelenlegi beltéri megoldások elsősorban a hangátviteli lefedettség biztosítására optimalizáltak, így az alkalmazások által támasztott egyre nagyobb kapacitásigénynek csak nehézkesen felelhetnek meg.

A két év kutatás-fejlesztésnek, valamint a 14 felhasznált szabadalomnak köszönhetően az „Ericsson Radio Dot System”, a rugalmas telepítést megkönnyítő, kompakt kivitelű készülék lett, melynek súlya mindössze 300 gramm. A felhasználók szélessávú mobil hozzáférését szolgáló, forradalmian új antennaelem – az úgynevezett „pont” – bevezetésével kényelmes, mérete, bővíthetősége és imponáló továbbfejlesztési lehetőségei révén vonzó berendezés alakult ki. Ez a készülék a közepes, vagy nagyméretű beltéri helyszíneken a különböző felhasználói csoportok igényeinek egyszerre felel meg, és tulajdonságaiban a teljes körű beltéri megoldást nyújtani kívánó mobilszolgáltatók elvárásaihoz igazodik.

A telepítés és a bővítés egyszerűen végezhető, a növekvő kapacitás- és lefedettség-igényeknek megfelelően. Ennek eredményeként a beltéri hálózat együtt fejlődhet a kültérivel, a felhasználói élmény pedig mindenhol egyforma marad. Az Ericsson Radio Dot System teljes mértékben integrálható az Ericsson szolgáltatói Wi-Fi termékcsaládjához, ami Wi-Fi és 3GPP hálózatok közötti valós idejű forgalomirányítási funkciókat is elérhetővé tesz.

„A Radio Dot System segítségével csökkenthetők a beltéri lefedettség kiépítéséhez szükséges sugárzási küszöbértékek.” – mondta el Johan Wibergh, az Ericsson Hálózati üzletágának vezetője. „Ez a jelenleg elérhető, leginkább költséghatékony rendszer, mely ugyanakkor kompromisszumoktól mentes megoldást kínál ügyfeleink beltéri lefedettséggel kapcsolatos problémáinak megoldására. Egész kis mérete ellenére gyakorlatilag korlátlan kapacitásig bővíthető, valamint egyszerűen telepíthető és 100 százalékban integrálható a meglévő mobilhálózatokhoz.”

A termék iránt már érdeklődnek az Egyesült Államokbeli mobilhálózat-üzemeltetők is. Kris Rinne, az At&T Services, Inc. alelnöke szerint: „A kis méretű cellák kulcsfontosságúak az AT&T Project VIP hálózatjavítási programjában, hiszen folyamatosan az ügyfeleink mobil-internetes élményének javítására törekszünk. A nagyszerű vezeték nélküli élmény beltéri biztosítása egyszerre jelent műszaki és logisztikai kihívásokat. Az Ericsson „Radio Dot System” termékhez hasonló megoldások révén az AT&T egyre szélesedő következő generációs eszköztárból választhat.”

Hasonlóképpen vélekedik Tom Sawanobori, a Verizon vállalati technológiáért felelős alelnöke, akinek nyilatkozata szerint: „A Verizon örömmel tekint az Ericssonnal közösen végzett munka elébe az innovatív, épületen belüli lefedettségi megoldás tesztelése során. Az Ericsson Radio Dot System képes lehet rá, hogy kielégítse az ügyfeleink rugalmas, költséghatékony megoldás iránti igényét, amely egyben gyorsabb telepítést is lehetővé tesz.”

A termék várhatóan 2014 végén kerül kereskedelmi forgalomba.

Forrás: IP

Leave a Comment