Új anyagokat vizsgálnak Debrecenben és Nagyváradon

Három új laboratóriumot hoznak létre a Debreceni Egyetem (DE) műszaki kara és a Nagyváradi Egyetem közös pályázatának eredményeként. A projektnek köszönhetően a debreceni és nagyváradi szakemberek új anyagokat vizsgálhatnak, fejleszthetnek a legmodernebb körülmények között.

Debreceni Egyetem

 

A két egyetem 50-50 százalékos felhasználással összesen 1 millió 195 ezer euró európai uniós támogatást nyert a januárban indult és 2014 június végén záruló projekt megvalósítására, amelynek célja egy közös román-magyar kutatási platform létrehozása új anyagok vizsgálatára – mondta Budai István projektmenedzser, a DE műszaki kar docense az együttműködésről tartott pénteki tájékoztatón.

Új berendezések beszerzésével anyagtudományi és technológiai laboratóriumokat alakítanak ki, amelyek fő kutatási iránya a fémes és kerámia rendszerek, továbbá ötvözeteik vizsgálata, fejlesztése.

A projekt keretében felszerelt laborokban például fémötvözetek előállítási paramétereinek vizsgálata is lehetséges lesz. Ezeket a fémötvözeteket az ipar különböző területein, például csapágyfémként vagy szupravezetőként használhatják – tette hozzá a projektmenedzser. Megjegyezte, hogy a laborok fejlesztése kapcsolódik a karok anyagtechnológiai, gépészeti, mechatronikai fejlesztési irányvonalához.

A közös munka három labor integrációjából jön létre: kettő a Debreceni Egyetem műszaki karán valósul meg, ahol makro- és mikroszintű vizsgálatokat végeznek, a harmadik labort a Nagyváradi Egyetemen hozzák létre, ahol a nanoméretű vizsgálatok történnek – fűzte hozzá Budai István.

Forrás: MTI

Leave a Comment