Új agrár-meterológiai információs rendszer fejlesztése indult

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán a Sóskút Fruct Gyümölcstermelő Kft. a Szent István Egyetem és a Carbotech Magyarország Kft. alkotta konzorcium 636 674 510 Ft állami támogatást nyert el. A vállalkozások 764 073 350 forint összköltségű projektje során új agrár-meteorológiai információs rendszert fejlesztenek környezet,- növényvédelmi és élelmiszer-biztonsági céllal.

Magyarországon a csonthéjasok (kajszi, őszi, szilva, meggy, cseresznye) termesztése nemzetgazdasági jelentőségű ágazat, gondoljunk csak a szatmári szilvára, a gönci kajszira vagy a pándi meggyre. A piaci szereplők a szaporítóanyag előállítás, termesztés és áruvá készítés szegmenseit is lefedik. Ezek közül legnagyobb kockázattal a termesztés jár. Hazánk agrometeorológiai körülményei kedvezők, de évjáratonként eltérők, sok esetben nagy kockázatot hordoznak magukban, nem beszélve a kórokozók és kártevők évente jelentkező károsításáról. A Sóskút Fruct Kft. a Szent István Egyetem Kertészettudományi és Élelmiszertudományi Kara és a Carbotech Kft. konzorciumi együttműködésben vállalja – a csonthéjasok termesztéstechnológiájának agrometeorológiai összefüggéseinek vizsgálatát; – a beavatkozási pontok feltárását; – innovatív agrometeorológiai előrejelző rendszer tervezését és kialakítását a növényvédelmi és agrotechnikai munkák támogatására; – ezen eredmények függvényében új termesztéstechnológiai elemek alkalmazásának tesztelését – talaj analitikára alapozottan tápanyag utánpótlási javaslatok és eljárások kidolgozását; – környezetterhelési felmérések készítését; – postharvest műveletek kidolgozását és ezeknek hatásvizsgálatát a különböző permetszer hatóanyag maradékok szintjére.
Az NKFI Alap „VKE_17” pályázati kiírásán 636 674 510 Ft állami támogatást elnyert, 764 073 350 Ft összköltségvetésű projekt 2017. október 2-án indult és várhatóan 2020. szeptember 30-án zárul. (x)

További információ kérhető:

Sóskút Fruct Gyümölcstermelő Kft
Cím: 2038 Sóskút, Orgona utca 12.
E-mail: info@soskutfruct.hu
Honlap: www.soskutfruct.hu

Leave a Comment