Több százmilliós támogatást kap energetikai fejlesztésekre a Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem összesen 759,7 millió forint támogatást nyert el az „Energiaellátó és -hasznosító rendszerek korszerűsítésének és hatékonyabb üzemeltetésének tervezése és optimalizálása megújuló energiaforrások és infokommunikációs technológiák felhasználásával” című projektjével.

Pannon Egyetem

 

Az elnyert összeget az egyetem kutatási kapacitásának fejlesztésére fordítja – derült ki az intézmény 2013. január 30-i projektnyitó rendezvényén.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora a projektben támogatott kutatások jelentőségét hangsúlyozta, és kiemelte: ugyancsak fontos, hogy az egyetem műszaki tudományos potenciálját hasznosítsák az energiaellátó rendszerek fejlesztésében. A Pannon Egyetemen olyan szakemberek dolgoznak, akik nemzetközi szakfolyóiratokban publikálnak, ezzel is hozzájárulva az egyetem nemzetközi elismertségéhez.

Mizsey Péter egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője a Műszaki Kémiai Kutatóintézet feladatai között említette a megújuló termikus energia hasznosítására alkalmas új hőtároló anyag kifejlesztését, a megújuló energia termelését és a technológiai energiaigény csökkentését megcélzó új eljárások kidolgozását, valamint alacsony szén-dioxid kibocsátású folyamatok és innovatív energiakezelési rendszerek alkalmazásának elősegítését.

A Rendszer- és Számítástudományi Tanszék célul tűzte ki fenntartható energiaellátó rendszerek adatgyűjtésének és modellezésének tervezését, valamint olyan költséghatékony mérőrendszerek megtervezését és tesztelését, amelyek elősegítik a környezettudatos energiafelhasználást. A Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék feladatai között a megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiatermelő egységek és energiatárolók optimális tervezése, üzemeltetése és irányítása, valamint az energia-hatékony és jó színvisszaadású, lakásvilágításban használható LED világítótestek tervezése szerepel.

A nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt 2012. október 1-jén indult és 2015. január 31-ig tart. Mintegy 70 hazai és külföldi kutató, valamint doktorandusz 28 hónapos intenzív munkája biztosítja a kutatások eredményességét.

Forrás: IP

Leave a Comment