Tíz évre szóló 12 milliárd eurós beruházási programot indít a francia kormány

Tízéves állami beruházási programot jelentett be kedden Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök mintegy 12 milliárd euró (3516 milliárd forint) értékben innovációs és környezetvédelmi projektek finanszírozására.

Paris Parliament

 

A beruházások mintegy fele közvetve vagy közvetlenül a francia kormány által prioritásnak tekintett úgynevezett energetikai átmenetet szolgálja, ezenkívül a digitális gazdaság és a városi közlekedés fejlesztésére a regionális (TER) és a városi (RER) vasúti kocsik lecserélésével, valamint minden háztartás okos villanyórával való felszerelésére kíván a legtöbbet költeni a kormány.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint 2016-ban 3 millió háztartást szerelnek fel okos villanyórával, 2020-ig pedig mind a 35 millió francia háztatásban lecserélik a jelenlegi villanyórákat a legmodernebb, energiatakarékos és távolról is leolvasható mérőkészülékekkel. Az átállás villanyóránként 150 euróba (44 ezer forintba) kerül, ebből 30 euró a készülék és 120 euró a munkadíj. Azaz a teljes átállás 5 milliárd euróba kerül majd az egész országban. A kormány számításai szerint az öt évig tartó program 10 ezer munkahelyet is fog teremteni, csak az órák felszereléséhez legalább 5 ezer főre lesz szükség.

A 12 milliárd euróból például 3,6 milliárd eurót az egyetemek kapnak kutatásfejlesztésre, 1,7 milliárd euró pedig az iparfejlesztést szolgálja.

Az új tíz évre szóló beruházások 2016-tól kezdődnek, amikor is befejeződik a még előző, konzervatív kormányzat által meghirdetett 35 milliárd eurós befektetési program.

A 12 milliárdos projektet az állami részesedéssel rendelkező nagyvállalatok tulajdonrészének eladásából finanszírozza a kormány.

Forrás: MTI

Leave a Comment