think.BDPST: nemzetközi innovációs konferenciát rendeznek Budapesten

think_BDPST_bejelentes

A think.BDPST néven regionális konferenciát rendeznek Budapesten március 8. és 10. között. A nemzetközi rendezvény piaci, kormányzati és tudományos összefogással valósul meg.

A tervek szerint a jövőben évente rendezik majd meg a szakmai fórumot, a szervezők szándéka szerint az üzleti, kormányzati és civil szféra közötti regionális együttműködést is szorosabbra fűznék az innováció és a kutatás-fejlesztés területén.

A háromnapos budapesti esemény témái között szerepelnek a kutatás-fejlesztés gazdasági hatásai, az innováció szociális, oktatási és munkaerőpiaci dimenziói, valamint a tartalomfogyasztás átalakulása, a közösségi vállalkozások, a közszolgáltatások és a városi infrastruktúra jövője, illetve az új technológiák hordozta biztonsági kockázatok is.

A think.BDPST konferencia innovációs stratégiai fórumként kívánja elősegíteni a közép-európai régió fejlesztését. A méretgazdaságosság miatt a visegrádi országokat jelentő Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország csak együttműködve tud kiemelkedő eredményeket elérni a globális innovációs piacon – fogalmazott Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Magyarországon jelenleg a GDP 1,4 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, az évtized végére azonban 1,8 százalék körüli részarány a cél, ennek eléréséhez elengedhetetlen a visegrádi innovációs együttműködés elmélyítése.

A visegrádi országokban egyelőre elmarad a kis- és középvállalkozások (kkv) innovációs teljesítménye az uniós átlagtól. Az EU-ban a kisvállalkozások átlagosan harminc, a közepes cégek mintegy ötven százalékához kapcsolódik valamilyen innovációs teljesítmény. A régióban azonban – Csehország kivételével – ennek nagyjából a fele teljesül, Magyarországon 12 és 26 százalék az arány.

A think.BDPST konferenciát az Antall József Tudásközpont szervezi, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzetközi Visegrádi Alap, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal együttműködésével, a rendezvény főtámogatója az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Leave a Comment