Smart metering rendszert fejlesztenek Debrecenben

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeSmart Kft. fejlesztői a hazai közműhálózatok intelligens fogyasztásmérésének bevezetésén dolgoznak.

smart meter

 

Fejlesztési szakaszának újabb állomásához érkezett az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott, 800 millió forintos összköltségű SziMe Smart Metering Rendszer kialakítása.

A SziMeSmart fejlesztői energiahatékonyság növelése és tudatos energiafelhasználás elterjedése érdekében végzik technológiai fejlesztésüket.  A projekt keretében a régióbeli településeken olyan multifunkciós és multiszolgáltatós „smart metering” (okos mérés) rendszer és adatkommunikációs kísérleti hálózatot alakítanak ki, amely jelentős energia megtakarítást eredményez a fogyasztói oldalon. A rendszer különlegessége, hogy éles körülmények között építi ki a folyamatosan működő, multifunkciós, multiszolgáltatós hálózatot és fejlesztő, adatgyűjtő operátor (később bemutató/oktató) központot.

Jelenleg a SziMeSmart szakemberei hardver és szoftver komponensek részletes követelményspecifikációját végzik, tárgyalásokat folytatnak a mérő és PLC gyártókkal az illesztési feladatok során történő műszaki együttműködés részleteiről, amelyeket az új rendszer egyedisége megkövetel.

„Az idei év hátralévő részében a fejlesztést és stabilizációt lezárjuk, valamint elkezdjük a prototípus rendszer kiépítését. A jövő év első fele pedig már a rendszer kipróbálásáról, az üzemeltetési és használati tapasztalatok feldolgozásáról szól majd. Ennek során összegyűjtjük, rendszerezzük közműszolgáltatók és a fogyasztók tapasztatait” – nyilatkozta Bátorfi Péter, a SziMeSmart Kft. szakmai vezetője.

Az új rendszer lehetőséget biztosít alternatív fizetési modellek bevezetésére, lehetővé teszi majd a fogyasztók valós idejű tájékoztatását, az energiavételezési szokások elemzését, a differenciált tarifakezelés megvalósítását. „Debrecen fejlődésének meghatározó sikertényezője lehet az innovatív vállalkozások számának növekedése.  Az ehhez hasonló sikeres projektek megvalósítása egy lehetséges megoldás a munkahelyek számának növelésére a térségben” – mondta el Kurtán Zoltán a projekt menedzsmentjét klasztertagként segítő DBH Group vezérigazgató-helyettese.

Forrás: IP

Leave a Comment