Sikeres a magyar-szerb innovációs együttműködés

Számos magyarországi, illetve szerbiai kis- és középvállalkozás, valamint k+f szervezet profitálhat a két ország közös, Complexim nevű innovációs programjából. A projekt mintegy 160 ezer eurós költségvetésből valósult meg.

innovation

 

Hétfőn Szegeden záró konferencián értékelték az Európai Unió által támogatott Magyarország – Szerbia határon átnyúló program Complexim projektjét megvalósító magyar-szerb szervezetek. A 2011 novemberében indult projekt 18 hónapon tartó közös munkát ölelt fel.

A projekt teljes költsége 158.060 Euro, ebből 85% EU támogatás, 8.51% nemzeti finanszírozás, maradék 6.49% önerő.

A Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem, a Magyar Innovációs Szövetség és az Újvidéki Üzleti Inkubátor a projekt keretében közös fejlesztést valósított meg az innováció-menedzsment és a technológiai-transzfer területén.

A Complexim projekt célja a Csongrád és Bács-Kiskun megyei illetve vajdasági k+f+i orientált vállalkozások és kutató-fejlesztő intézmények között határon is átnyúló együttműködés erősítése, továbbá az innováció-menedzsmenttel kapcsolatos ismeretek, tapasztalatok megosztása.

A programban 11 magyar (két megyét érintő) és 14 szerb kkv-t, illetve két-két k+f szervezet választottak ki, amelyek számára testre szabott javaslatok, technológiai transzfer adatbázisok létesítése és finanszírozói lehetőségeket fogalmaztak meg a sikeres technológia transzfer illetve K+F tevékenységek folytatása érdekében.

A Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem által kifejlesztett tananyag alapján ingyenes tréningek valósultak meg mindkét résztvevő országban. Először háromnapos tréningek során a szerb oktatók képzése valósult meg, majd négyszer 2 napos képzés során szerezetek ismereteket magyar-szerb kkv és k+f szervezetek munkatársai innováció-menedzsmenttel és technológiai transzferrel kapcsolatosan.

A Complexim projekt vezetője, Dragon Kukolj az Újvidéki Egyetem professzora záróbeszédében kifejtette, hogy a projekt legnagyobb érdeke, hogy több mint 200 innovációs létesítmény került felmérésre, elkészültek a transzferekre vonatkozó programok, üzleti tervek és új szakmai kapcsolatok születtek a két ország vállalkozói között. Mogyorósi Péter a projekt magyar vezetője szerint legfontosabb eredmények: az innovatív vállalkozásokra vonatkozó adatbázisok, az innováció menedzsment képzési anyagok és módszerek kidolgozása, a kutatási eredmények hasznosítása, amely segíti a határ két oldalán lévő kkv-k együttműködését.

Forrás: IP

Leave a Comment