Rekordévet zárt a KIA Motors Szlovákiában

A Kia Motors szlovákiai üzemei, több mint 292 ezer autót és 464 ezer motort gyártottak tavaly.

kia_gyar

 

A KIA Motors tavaly az autógyártásban 15, a motorgyártásban pedig 29 százalékos növekedést ért el 2011-hez  képest, de egyben a legnagyobb darabszámokat produkálta a gyárak eddigi történetében.

A gyártó tájékoztatása szerint a termelési rekordot az autógyár tökéletes kapacitás-kihasználásával érték el, valamint olyan nagysorozatú modellek gyártásának megindításával, mint az új cee’d, amely 2012 januárja óta három műszakban készül Zsolnán.

Az idei első negyedévében megkezdődik az új pro_cee’d sorozatgyártása is, a társaság célja 2013-ra 290 ezer autó és 490 ezer motor gyártása. A KIA szlovákiai üzemeiben 3,9 ezer ember foglalkoztatnak.

Tavaly 136,5 ezer Kia Sportage készült Zsolnán, ez a teljes termelés 47 százalékát teszi ki. A Sportage mellett több mint 120,6 ezer  KIA cee’d, és több mint 34,9 ezer KIA Venga gördült le a zsolnai gyártósorokról. A Sportage sorozatnagysága 34 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KIA Motors szlovák üzemei az európa piacra gyártanak, az elkészült autók és motorok 22 százalékát Oroszországban, 12 százalékát az Egyesült Királyságban, 11 százalékát Németországban, hat százalékát Franciaországban, öt százalékát pedig Olaszországban értékesítik.

A márka szlovákiai motorgyára 464 ezer motort gyártott 2012-ben, ez 29 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A dízelmotorok részaránya 45 százalék volt a teljes termelésben. A motorüzem legnagyobb darabszámú típusa az 1,6 literes dízelmotor volt, amelyből összesen 99 ezer darabot gyártottak. Idén májusától a zsolnai gyárban készül majd a Kia pro_cee’d sportos GT változata is.

Forrás: IP/KIA

Leave a Comment