Regionális képzési és kutatási konzorcium alakult Mezőtúron

Gál Ferenc Főiskola

Megalakult a Regionális Duális Képző és Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ Konzorcium szerdán 41 taggal Mezőtúron, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város önkormányzata és a szeged-csanádi katolikus egyházmegyéhez tartozó Gál Ferenc Főiskola (GFF) kezdeményezésére.

Kozma Gábor elmondta: a GFF mezőtúri campusán működő konzorcium célja Magyarország, a Tisza-völgy régió, kiemelten a Tiszazug térségének agrárgazdaságához, gépgyártásához, járműgyártásához, építőanyag-gyártásához, kreatív iparához kapcsolódó duális képző, technológiai kutató-fejlesztő és innovációs központ létrehozása.

A konzorcium kiemelt céljai közé tartozik továbbá a 2016 és 2020 közötti hazai európai uniós, valamint a közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek eléréséhez szükséges feltételek megteremtése.

A rektor arról is beszámolt, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárgazdasági Kamara 2015 őszén elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. Mezőtúr városán kívül alapító tagként vesz részt a konzorciumban Tiszafüred és Békés, valamint további önkormányzatok is készülnek a csatlakozásra.

Az ipari, mezőgazdasági cégek mellett a vállalati szakképzési igények kielégítése érdekében a konzorciumhoz csatlakoztak állami és egyházi szakképzési, valamint felnőttképzési intézmények is, amelyek összefogásával a jövőben példaértékű duális szakképzési modell valósul majd meg – hangsúlyozta Kozma. A jelenlegi 41 konzorciumi tag csaknem kétezres létszámú szakképzési, továbbá felsőoktatási igényt nevesített.

A Gál Ferenc Főiskola mindezt a mezőtúri Európai Tisza Régió Stratégia Intézetben valósítja meg, amelyről együttműködési megállapodást is aláír a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, továbbá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) mezőtúri tankerületével.

Leave a Comment