Protonterápiás kutató központ lehet a következő nagy debreceni beruházás

Egy protonterápiás kutató és gyógyító központ létrehozása lehet a következő évek legnagyobb debreceni beruházása, a város pedig tovább halad a magas hozzáadott értékkel dolgozó iparágakra épülő stratégiáján – jelentette be Kósa Lajos polgármester Debrecenben.

Debreceni Egyetem

 

A közvetlenül mintegy 30 milliárd forintba, a kiegészítő beruházásokkal pedig ennek kétszeresébe kerülő központ a Debreceni Egyetem (DE) és az MTA Atommagkutató Intézetének tudományos munkájára és szakembergárdájára épülhetne.

Kósa Lajos kiemelte, a városvezetés számára 1998-ban világossá vált, hogy a hagyományos, több esetben a szocialista rendszerből örökölt iparágak – malomipar, házgyár, húsipar és az ezeket kiszolgáló gépipar – nem tarthatók fenn. Helyette az egyetem és más oktatási-kutatási háttérbázisra épülő iparágakat kellett “hagyományból, lehetőségből és kényszerből” a városba hozni – hangoztatta.
Debrecenben azóta több ezer munkahely jött létre az infotechnológiai iparban, a műszergyártásban és a gyógyszeriparban.

További lehetőség a DE Orvos- és Egészségtudományi Centrumában a térítéses gyógyellátás feltételeit megteremteni, elsősorban külföldieknek – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy számos városi középiskolában indítottak két tannyelvű képzéseket a szakemberek biztosítására.

A polgármester egyben rendkívül fontosnak nevezte a városban tanuló több ezer külföldi diákot, akiknek a fogyasztása jelentősen hozzájárul a város gazdaságához.

Debrecen urbanisztikai fejlesztéseket is végrehajtottak végre annak érdekében, hogy élhetőbbé váljon a város és minden szabadidős tevékenységre színvonalas lehetőséget kínáljon.

Forrás: IP/MTI

Leave a Comment