Prímszámok és fizikai csodák egy helyen

Április 3-án a Neumann János informatikai szakközépiskolában tartották a Meet the scientist programsorozatának újabb állomását.

scientist

 

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége, illetve az USA Külügyminisztériuma által Magyarországon, 2010-ben elindított „Meet the scientist” program keretében minden alkalommal egy-egy tudományterület kiemelkedő művelője tart rendkívüli „órát” egy kiválasztott középiskola diákjainak. A tudósokat a Magyar Fulbright Bizottság hívja meg, hiszen rendszerint a Bizottság által támogatott szakemberekről van szó, a lebonyolítást pedig a Magyar Innovációs Szövetség vállalta.

A műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítésére irányuló program az idei tanévben 9 fővárosi, illetve vidéki középiskolában folytatódik.

A mostani rendezvényen Pintz János, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, korábbi Fulbright-ösztöndíjas beszélt a prímszámokkal kapcslatos néhány híres matematikai problémáról. Őt követte egy interaktív bemutató, melyet a Csodák Palotájának munkatársa tartott a fiataloknak.

Fenyvessy Gábor, az iskola igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a mostani esemény is jól példázza: nem lehet csak egy szűken vett tananyagban gondolkodnia a pedagógusoknak az ismeretek átadását illetően. Életszerűbbé válik a matematika is, ha egy magas szintű művelője személyesen beszél róla. Emellett szem előtt kell azonban tartania minden iskolatípusnak a rendszerszerű szemléletmódot is. Ez és az élményszerűség együttesen jobban be tudja vonni a diákokat a tanulási folyamatba. Ami a matematika tudománya és az informatika különbözőségeit illeti, a középiskola elsősorban elméleti alapvetést ad, de a gyakorlatias pedagógia elemei közelebb állnak a diákokhoz, akik programozni szeretnek, de ezen keresztül megismerhetik az adott feladat matematikai hátterét is.

Forrás: Innoportal.hu
Szerző: Matykó Károly

Leave a Comment