Öntanuló épületenergia-menedzsment rendszert fejleszt a Bitel

A Bitel  Távközlési- és Biztonságtechnikai Kft. összesen 87,3 millió forint támogatást nyert mesterséges intelligencián alapuló öntanuló épületenergia-menedzsment rendszer kifejlesztésére.

Családi ház, energia, környezet (fotó: peakstudent.org)

 

A mintegy 170 millió forint értékű fejlesztést a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatja. A projekt során olyan új technológiát és prototípust fejleszt a Bitel, amely egy intelligens és egyszerűen állítható épületenergetikai rendszer alapjait teremti meg.

A Bitel Kft. a hazai épületenergetikai fejlesztések és kivitelezések meghatározó szereplője. Az elmúlt évek fejlesztési eredményeire alapozva a cég új projektjének célja egy olyan épületautomatikai rendszer kifejlesztése, amely a legmodernebb technológiákra épül, és a jelenleg elérhető megoldásoknál jobb, felhasználóbarátabb energetikai megoldást eredményez. A piaci igények azt diktálják, hogy az elkészült rendszer a lehető legegyszerűbb módon telepíthető és konfigurálható legyen.

A rendszer legfőbb újdonsága, hogy a termék – mesterséges intelligenciát felhasználva – a felhasználói igényeket képes észlelni, és a működését az adott épületre képes optimalizálni.

A konfigurálási–beállítási folyamatot azzal segíti, hogy nagyon sok paramétert maga talál ki. A rendszert futtató matematikai alapmodellek már léteznek, ám további vizsgálatok, mérések és fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy “dobozos termék” válhasson belőle. Jelen projekt keretében tehát a matematikai modellszámításoktól, mérésektől kiindulva jutunk el a kereskedelmi forgalomba hozható termék kifejlesztéséig.

Forrás: IP

Leave a Comment