Okosmérésre szerződött az E.Onnal Svédországban az Ericsson

Az E.ON Elnät Sverige AB (E.ON), a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő energiaszolgáltató vállalata az Ericssont választotta egy hosztolt megoldás szállítására – beleértve a tanácsadást és a rendszerintegrációs szolgáltatásokat is, – amelynek köszönhetően az E.ON ügyfelei számára big data (nagy adat) és okos hálózati megoldásokat kínál majd.

ericsson smart metering

 

Az Ericsson megoldása adatokat gyűjt az árammérő-órákból és az összegyűjtött adatokat az E.ON belső IT-környezete rendelkezésére bocsátja. Ez lehetővé teszi, hogy a havi leolvasásról áttérjenek a napi leolvasásra, az adatfolyamot mintegy harmincszorosára növelve. A kapcsolódó helyszíni szolgáltatásokat is az Ericsson nyújta az E.ON számára. Az  öt évre szóló  megállapodás több mint hatszázezer mérési pontra vonatkozik Stockholm északi részén, Malmö, Örebro, valamint Norrköping és Skåne városában.

Az Ericssonnál már szolgáltatásként Smart Metering (Okos Hálózat) megoldása segíti az E.ON vállalathoz hasonló szolgáltatókat, hogy hatékonyabbá váljanak. A megoldás kombinálja a menedzselt szolgáltatásokat, a tanácsadást és a rendszerintegrációs szolgáltatásokat, valamint magában foglalja a mérőórák leolvasását és ellenőrzését, a mérőórák kezelését és felügyeletét, a szolgáltatásiszint-szerződés (Service Layer Agreement) felügyeletét, a munkaerő irányítást, az eszközkezelést, az üzleti folyamatok irányítását, valamint a helyszíni szolgáltatásokat és egy szolgáltatói központot.

A megoldás fontos lépés a valósidejű big data mérések felé, és az E.ON ügyfeleit pontos és friss információkkal látja el energiafogyasztásukról. Az okos áramszolgáltató hálózatok fejlesztése számos országban prioritást élvez, így az EU-ban és az Egyesült Államokban is, és végső soron létrehoz majd egy olyan okos áramszolgáltató hálózatot, amely 24 órás időközök szerint kezel hatalmas adatmennyiségeket.

Mindez új lehetőségeket nyit majd a hatékony hálózat- és fogyasztáskezelés, valamint a helyileg előállított megújuló energia infrastruktúrába történő zökkenőmentes integrálása terén.

Az Európai Unióban jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint a közműhálózatok vagy elosztó hálózatok üzemeltetőinek ki kell építeniük az okos fogyasztásmérési hálózatot, hogy biztosítsák az okos áramszolgáltató hálózatok és a hatékonyabb energiafelhasználás felé vezető első lépéseket.

Per-Olof Lindholm, az E.ON Elnät Sverige vezetőségének igazgatója szerint az új technológiai lehetőséget igénybe vevő fogyasztók hosszú távon hatékonyabb energiafelhasználást érhetnek el, és ez végsősoron egy fenntarthatóbb társadalmat eredményez majd.

Lassan életre kell a hálózatba kapcsolt társadalom, és jó úton haladunk az 50 milliárd csatlakoztatott készülék féle – állítja Robert Puskaric, az Ericsson észak-európai és közép-ázsiai térségének elnöke. Puskaric szerint a gép-gép kommunikáció nagy része az okos áramszolgáltató hálózatokból és az okos mérőórákból fakad majd.

Az Ericsson jelenleg Észtországban és Olaszországban szállít ügyfelek számára okos áramszolgáltató hálózatokhoz kialakított megoldásokat és szolgáltatásokat, A skandináv térségben Svédország áll az okos mérőórák és hálózatok fejlesztésének élén.

Forrás: IP

Leave a Comment