Okos otthonokat épít a Samsung

A Samsung idei újdonságai az “Okos Otthon” (Smart Home) koncepció mentén készültek: legyen szó hűtőszekrényről, mosógépről, sütőről vagy akár porszívóról, a cél a fenntarthatóbb, energiatarékosabb, hatékonyabb otthonok megteremtése.

 

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyert az energiatakarékosság a technológia területén, egyre több fogyasztó tartja fontos kérdésnek, a vásárlást meghatározó szempontnak az energiafogyasztást. Ez egyrészt környezetvédelmi szempontból fontos, másrészt pedig a pénztárcákra is hatással van – egy jól kiválasztott hűtőszekrény vagy mosógép éves szinten jelentős összeget spórolhat a családi kasszának. A Samsung termékeinek közös vonása ezért, hogy a leghatékonyabb megoldásokat tartalmazza az energiatakarékosság, a tartósság és a praktikum területén. Erre jó példa a Samsung RB31FERNBSS, amely A+++-os energiabesorolása révén mintegy 60 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy átlagos, A besorolású készülék.

A Smart Home koncepció azonban nemcsak az energiafogyasztásról szól. Különösen a lakótelepi vagy kisebb lakásokban élők vannak tisztában azzal, hogy sok esetben mekkora problémát jelent a megfelelő kapacitású mosógép vagy hűtőszekrény elhelyezése a nem elég nagyra tervezett konyhában vagy fürdőszobában. Ilyen esetekben kiemelkedően fontos a gondos tervezés, az, hogy egy eszköz külső méretét meghazudtolóan nagy legyen belül. Ez a trend a hűtők és a mosógépek esetében is teret nyert: a Samsung WF1802WFVS típusú mosógép annak ellenére, hogy mindössze 45 cm méretű, 8 kilogrammos kapacitással bír, ami eddig az eggyel nagyobb méretű gépek sajátja volt.

A fentiek mellett a harmadik meghatározó tényező, amely a Samsung mérnökeit vezette a háztartási elektronikai készülékek megtervezésekor, az idő volt. Ezen eszközök célja ugyanis, hogy feladatukat kiváló minőségben, de lehetőleg minél gyorsabban lássák el, ezzel időt spórolva a családoknak. Erre jó példa a NE58F9710SR tűzhely, amelynek 164 literes sütőtere két különálló részre osztható, így egyszerre két különböző étel is elkészíthető benne eltérő hőmérsékleteken, anélkül, hogy a főétel és a desszert illata összekeveredne.

Mindezek mellett persze egyéb intelligens megoldásokkal is ellátták a mérnökök az idei újdonságokat. Sok feledékeny ember tudná értékelni a CES innovációs díjával kitüntetett NE597N0PBSR indukciós tűzhelyet, amely a Samsung Boil Alert technológia segítségével megelőzi, hogy az étel kifusson: a tűzhely nem csak jelzi, ha a rajta fövő étel felforrt, de egyúttal a hőt is csökkenti. Hasonlóan érdekes a T9000 hűtőszekrény, amelynek ajtaján beépített LCD-kijelző található, amelyen egyéb alkalmazások mellett az okosmobilokról jól ismert Evernote app is fut. Ennek segítségével a családtagok fotókat, videókat vagy akár recepteket is megoszthatnak egymással, valóban interaktív üzenőfallá téve sok háztartás centrumát, a hűtőszekrényt.

Forrás: IP

Leave a Comment