Nyugdíjazzák a magyar tudományos élet jövőjét?

Tiltakozik a  közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat ellen a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ). Véleményük szerint a lépéssel nyugdíjba küldik a magyar tudomány jelenét és jövőjét.

 

A szakszervezet közleményében kifejtette: a kormánynak a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló (1700/2012. (XII. 29.)) határozata ellehetetlenítheti a közszféra munkahelyeit, így a magyar tudományos kutatóintézeteket is. A TUDOSZ szerint a kormányhatározat súlyosan veszélyezteti a magyar tudomány jelenét és jövőjét.

A kormányhatározat voltaképpen arról szól, hogy jogszabályi kényszerrel nyugállományba küldenek kutatókat, a közalkalmazottak helyét megszüntetik, ezzel pedig elzárják a lehetőséget a tehetséges fiatalok elől, hogy kutatóvá válhassanak, vagy éppen hazatérjenek Magyarországra. A szervezet emellett azt állítja, hogy az intézetek biztonságos működtetését, valamint a hazai és a nemzetközi tudományos életben való részvételét is veszélybe sodorják.

A kormányhatározat elzárja a nyugállományba “vonultatott” kutatók elől a további kutatásokban való érdemi részvétel lehetőségét, hiszen a jogszabály szerint még pályázati pénzek, vagy külső megbízások terhére sem köthető velük megbízási vagy vállalkozási szerződés sem.

Az öregségi nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottak továbbfoglalkoztatásáról eddig a munkáltató dönthetett – szem előtt tartva a tudományterület érdekeit. A TUDOSZ szerint az intézetek, a tudomány érdekében ezt a lehetőséget mindenképpen meg kell tartani. Mindez azt jelentheti, hogy egy meghatározott életkorban a kutatóknak dönteniük kell, hogy a főállású jogviszonyt vagy a nyugdíjat választják. A szakszervezet szerint ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy e téren drasztikus megkülönböztetés van a versenyszféra és a közszféra munkavállalói között.

Véleményünk szerint az intézetek, a tudományos kutatás látja kárát a továbbfoglalkoztatás megszüntetésének, hiszen a kutatók tudására, kapcsolatrendszerére, publikációs részvételére az intézeteknek és a tudománynak is szüksége van, már csak a fiatalok helyzetbe hozása érdekében is.

Forrás: Innoportal,hu

Leave a Comment