Női kutatói díjat, az év roma oktatója elismerést hoz létre a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem (DE) idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakájához, amelynek keretében első alkalommal adják majd át a Női kutatói díjat és az Év roma kutatója elismerést.

Debreceni Egyetem

 

A DE tudományos életének népszerűsítésére, a matematikai, természet-, műszaki és informatikai területet választó külföldi és hazai hallgatói létszám növelésére, a tehetséggondozásra, az innovációs eredmények nemzetközi és regionális terjesztésére az egyetem átfogó programot dolgozott ki, amelyet pályázati forrásból valósít meg az elkövetkező két évben – mondta Páles Zsolt, a DE tudományos rektorhelyettese.

Az intézmény elsődleges stratégiai célja, hogy a Debreceni Egyetemet kiemelt kutatóegyetemként a kommunikációs csatornák segítségével is népszerűsítse, hiszen fontos számukra, hogy itthon és külföldön egyaránt növeljék versenyképességüket.

Ennek érdekében gyarapítanák a természettudományos területeket választó fiatalok számát, az eddiginél is szélesebb körben népszerűsítenék – tehetséggondozás formájában is – az ott keletkezett kutatás-fejlesztési, innovációs eredményeket, emellett vállalkozásbarát egyetemként versenyben szeretnének maradni a hazai és külföldi piacon egyaránt – összegezte a program három alappillérét Páles Zsolt.

A hagyományos, már népszerű programok mellett újdonságként rendezi meg az intézmény – többek között – a Tormay-Öko Napot, de lesz középiskolai szaktanár konferencia, amelyen az érintett tanárok információkat kaphatnak tantárgyuk legfontosabb kutatási eredményeiről és az egyetemi képzéssel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről.

A Nők a tudományban program legfontosabb célja, hogy a fiatal nőkkel, középiskolás lányokkal megismertesse a sikeres női tudományos oktatói-kutatói életpálya-modellt. A Kutató Kávézó a gazdasági szektor és a tudományos élet képviselői számára nyújt informális találkozási lehetőséget, míg a Kölyök Egyetem online felületen népszerűsíti a tudományos életet a fiatalok körében.

A tudományos életet népszerűsítő, a tehetséggondozó, illetve az innovációs eredmények terjesztésére vonatkozó projektek megvalósítására 278,7 millió forint európai uniós támogatást nyert a Debreceni Egyetem.

Forrás: MTI/IP

Leave a Comment