Nemzetközi innovációs díjat nyert a magyar kompozit busz

evopro

A legnagyobb kompozitipari szervezet, a JEC kategórianyertesként innovációs díjban részesíti a Modulo buszcsaládot az önhordó, moduláris felépítésű, teljes kompozit váz miatt, melyet a magyar evopro tervezett és az orosz NCC gyárt.

Összesen 28 kategóriában hirdetett nyertest a világ legnagyobb kompozit iparági szereplőket képviselő szervezete a JEC Innovációs Díj programban.

Az 1998-ban alapított program célja, hogy felkutassa, díjazza és ismertesse a leginnovatívabb kompozit megoldásokat világszerte. Frédérique Mutel, az összesen 250 ezer szakembert tömörítő JEC Group elnöke kiemelte, hogy az idei évben a zsűrinek nehéz dolga volt a legkiválóbb projektek kiválasztásában. A pályázatok megnövekedett mennyisége és a termékek sokfélesége mellett azok magas minősége is szorosabb versenyt eredményezett. A döntési szempontok a műszaki kiválóság, a piaci potenciál, a szakmai együttműködés, a gazdasági és környezeti hatás, valamint az eredetiség voltak minden kategóriában.

Az innovációs díj nemzetköziségét jól mutatja, hogy a győztesek között európai, amerikai és ázsiai pályázók is vannak. Az evopro és NCC (Nanotechnology Center of Composites) városi tömegközlekedés kategóriában ezennel olyan prominens gyártók mellett vehetik át a kitüntetést, mint az osztrák KTM Technologies, a német BMW vagy Audi, a spanyol ACCIONA Infrastructures, a belga Sonaca, az amerikai Bally Ribbon Mills, a francia Faurecia Automotive Exteriors vagy az olasz Automobili Lamborghini.

Modulo busz a párizsi JEC World Show kiállításon

A díjnyertes termékek március 8-tól 10-ig tekinthetők meg a JEC World Show kiállításon Párizsban, amely az iparág legtámogatottabb és legnagyobb seregszemléje, mintegy ötször akkora, mint bármely más, kompozit témában szervezett szakvásár. A nyertes Modulo buszból a látogatók egy nyolcméteres, tisztán elektromos hajtású járművet vehetnek szemügyre közelről, amely a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) számára készült. A díjátadó ünnepségre március 8-án 17 órakor kerül sor, ahol a díjnyertesek rövid előadás keretein belül mutatják be termékeiket és a gyártáshoz alkalmazott technológiát.

Innováció a buszgyártásban

A Maform stúdió formatervei alapján készült járműhöz a magyar evopro mérnökiroda által tervezett és az orosz NCC által tökéletesített gyártási technológia eredményeként az üvegszál-kompozit, szendvicsszerkezetű, vékony keresztmetszetű, önhordó váz egyedülálló megoldást kínál a buszgyártásban. A moduláris felépítés költséghatékony sorozatgyártást tesz lehetővé, továbbá ugyanazon modulfajtákból különböző méretű járművek ragaszthatók össze ugyanazzal a gyártási eljárással. A díjnyertes vázszerkezet előnyei között kiemelt fontosságú, hogy ultrakönnyű, ezáltal kisebb fogyasztású és kevesebb károsanyag-kibocsátású jármű építhető belőle, az önhordó kompozit váz korrózióálló, így alacsonyabbak a karbantartási költségek is. A moduláris felépítésnek köszönhető költséghatékony és gyors gyártás versenyelőnyt jelent a hagyományos fémvázas buszokhoz képest.

Leave a Comment