Műemlékek 3D-s modellje készül Debrecenben

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó cégek háromdimenziós technológiai fejlesztéseiről számoltak be a szakemberek szerdán a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában tartott projektnyitó rendezvényen.

A miskolctapolcai bencés apátság
A miskolctapolcai bencés apátság

 

 

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem (DE) irányításával 11 évvel ezelőtt indult útjára. A program a DE, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozaton alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy, az egyetem informatikai karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist – emlékezetett Pethő Attila akadémikus, a program szakmai vezetője a projektnyitón.

A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában a kelet-magyarországi régióban. A 2008-ban alapított, 43 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott – informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudásintenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.

A szerdai projektnyitón az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, közel 1,5 milliárd forintos összköltségű SziMe3D projekt legújabb eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek. A klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett 3D-s technológiai innovációs fejlesztések a turizmus, az oktatás és a sport területén kívánnak új, innovatív alkalmazásokat bevezetni a hazai és a nemzetközi piacokon.

A SziMe3D projektben fejlesztett termékek különlegessége, hogy képek, videók egységes, nem szemüveges 3D-s képi technológiával történő megjelenítésére képesek, valamint, hogy olyan felhasználók számára biztosítanak eszközrendszert 3D-s anyagok készítésére, akik nem jártasak a 3D-s tervezésben – mondta el Alexy Norbert, a SziMe3D Kft. ügyvezetője.

A konkrét fejlesztésekről szólva az ügyvezető elmondta: az öt műemléki helyszín (egyebek között a miskolctapolcai Bencés Apátság, a tarpai honfoglalás-kori sír) és 40 kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlék (például a visegrádi Múzsák kútja) 3D-s modelljét elkészítő alprojektben folyamatban van a nemzeti értékek közé tartozó műemléki tárgyak fehérfényű lézeres szkennelése, rögzítése egy 3D szkenner segítségével.

A konferencián elmondták azt is, hogy fejlesztési szakaszának újabb állomásához érkezett az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott, 800 millió forintos összköltségű SziMe Smart Metering Rendszer kialakítása. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeSmart Kft. fejlesztői a hazai közműhálózatok intelligens fogyasztásmérésének bevezetésén dolgoznak.

A projekt keretében a régióbeli településeken olyan multifunkciós és multiszolgáltatós “smart metering” (okos mérés) rendszert és adatkommunikációs kísérleti hálózatot alakítanak ki, amely jelentős energiamegtakarítást eredményez a fogyasztói oldalon – ismertette Bátorfi Péter, a SziMeSmart Kft. szakmai vezetője.

Kurtán Zoltán, a projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Group vezérigazgató-helyettese reményét fejezte ki, hogy e fejlesztések is aktívan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Debrecen az ország egyik meghatározó IT innovációs központjává váljon.

A hazai kis- és középvállalkozások számára a gazdasági válság ellenére jövedelmező megoldás lehet, ha a meglévő innovációs potenciáljukat jobban kihasználják, és képesek a saját jövőjükbe befektetni – tette hozzá a szakember.

Forrás: MTI

Leave a Comment