Mobilalkalmazás-fejlesztőket képeznek a Nyíregyházi Főiskolán

A mobilalkalmazások fejlesztése nem csupán lehetőség, hanem immár igény is a vállalati és oktatási szférában. Éppen ezért a Nyíregyházi Főiskola a közeljövőben szakspecializációt és tanfolyamot indít.

Nyíregyházi Főiskola (fotó: nyf.hu)

 

Manapság a mobiltelefon használata, ezen belül is az okostelefonok aránya rohamosan nő, a mindennapunk részévé vált. Nem meglepő tehát, hogy a piaci szereplőktől – a ma már minimum elvárásnak számító webes felületen történő megjelenés mellett – egyre nagyobb igény merül fel arra, hogy az okostelefonokon és táblagépeken is ott legyenek szolgáltatásaikkal. Ez nem csak a versenyszférára, de az egészségügy, a kulturális- és állami intézményrendszer szereplőire egyaránt igaz.

A Nyíregyházi Főiskolán az a hipotézis született – és több informatikai céggel, oktatási intézménnyel történt egyeztetés alapján – igazolódott is, hogy a mobil alkalmazásfejlesztés nem csak egy új lehetőség, fejlődési irány, hanem már ma is sürgető igényként merül fel az ezen a platformon megjelenni kívánók számára.

A megkérdezett, szoftverfejlesztési profillal rendelkező cégek egyöntetűen azt jelezték, hogy tömeges megkeresés érkezik hozzájuk mobil alkalmazásfejlesztés témakörében, jellemzően nagyobb multicégek, bankok, televízió, nyomtatott sajtó, közszolgálati intézmények (színház, múzeum, állatpark) részéről, leginkább Budapestről, olyan számban, hogy azt teljesíteni nem tudják, nincs megfelelő fejlesztői kapacitásuk. Ez javarészt annak tudható be, hogy jelenleg igen kevés mobil alkalmazásfejlesztővel bírnak a cégek, és alig várják, hogy az oktatási intézményekből mihamarabb jó szakemberek kerüljenek ki.

A Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézete a legmodernebb informatikai képzéseket szeretné nyújtani, s ehhez elkerülhetetlen, hogy ide vágó szakirányokat, tanfolyamokat szervezzen hallgatóinak és a megfelelő alaptudással rendelkező külső személyeknek.

Ezért az intézmény a közeljövőben egy 25 kredites szakspecializációt alakít ki a programtervező informatikus szakos hallgatóknak, és egy 180 órás tanfolyamot indít el külsős érdeklődőknek. Ezeken a résztvevők teljes képet kapnak a mobil alkalmazásfejlesztésről úgy, hogy lehetőségük van választani az iOS, Android és Windows Mobile platformok közül. A képzés gyakorlatorientált, a résztvevőknek projektmunkát kell készíteniük, melynek eszköztámogatásához a TIOP-1.3.1-10/1-2010-0013 számú NYF-„VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban című pályázat járult hozzá.
A főiskolán február 27-án rendezett szakmai nap célja az volt, hogy az érdeklődők bepillantás nyerjenek a mobil alkalmazásfejlesztésbe, és ismerkedjenek meg a Matematika és Informatika Intézet e területhez kapcsolódó elképzeléseivel, terveivel, illetve átfogó képet kapjanak az Apple világáról, valamint a mobil operációs rendszer, az iOS oktatási felhasználhatóságáról. Gulyás István Apple mentor útmutatásával a gyakorlatban tapasztalhatták meg, hogy az iPad miként segíti a tanulás és az oktatás hatékonyabbá tételét. Madár János Apple üzletágvezető a mobil eszközökre történő tananyagfejlesztés oktatási és üzleti vonatkozásait ismertette, előadásában az ingyenes iBooks Author szoftver segítségével egy interaktív oktatási anyagot elkészített.

Forrás: IP

Leave a Comment