Mintegy ötödével növelte tavaly a kutatásra szánt forrásokat a Skoda

Éves szinten 4,5 százalékkal 15,4 milliárd koronára csökkent tavaly a cseh Skoda Auto adózott nyeresége.

Skoda-logo

 

A Skoda Auto bevételei négy százalékkal 262,6 milliárd koronára emelkedtek. A német Volkswagen konszernhez tartozó cseh autógyár tavaly rekordszámú, 939 200 gépkocsit adott el, ami éves szinten 6,8 százalékos növekedést jelent.

Az adózott nyereség tavalyi visszaesése elsősorban a cég nagymértékű beruházásainak a következménye.

A gyár tavaly több mint 21 milliárd koronát fordított fejlesztésre, ami mintegy 50 százalékkal több, mint 2011-ben. A kutatásra szánt összeget 17 százalékkal emelték. Erre főleg az új, illetve a felújított és továbbfejlesztett modellek miatt van szükség, ugyanis 2015-ig a Skoda minden modelltípusa megújul.

Nyugat-Európában, ahol az autóeladások nyolc százalékkal csökkentek, a Skoda iránti kereslet 0,9 százalékkal esett vissza. A nyugati piacokon 358 400 Skoda gépkocsit adtak el. A Skoda részesedése a nyugati autópiacon a korábbi 2,8 százalékról 3 százalékra emelkedett.

Kelet-Európában 25 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés a Skoda autók iránt. Összesen 137 100 gépkocsit adtak el. Csehországban minden harmadik eladott gépkocsi a Skoda Auto terméke.

A Skoda Auto menedzsmentjének értékelése szerint az idei első félév gyengébb lesz a tavalyinál, várhatóan kevesebb autót adnak el, és a bevételek is visszaesnek.

Forrás: MTI/IP

Leave a Comment