Mintegy hetven kutatót támogatott a Nemzeti Kiválóság Program

Mintegy hetven hazai kutató kapott támogatást a Nemzeti Kiválóság Program keretében – tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal az MTI-t.

Nemzeti Kiválóság Program

Közlésük szerint a program részeként meghirdetett Jedlik Ányos Doktorjelölt Ösztöndíjat 35 doktorjelölt, a Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjat pedig 33 posztdoktor kapta meg a Magyary Zoltán Kuratórium döntése alapján. Az ösztöndíjakat pályázat útján lehetett elnyerni, a Jedlik Ányos ösztöndíj havi 200, a Magyary ösztöndíj pedig havi 300 ezer forint támogatást jelent.

A közleményben felidézték, hogy első alkalommal hirdettek meg hazai kutatók számára ilyen széles lehetőségeket és komoly anyagi támogatást biztosító pályázatokat. A program minden tudományterületre kiterjed, de prioritást élveztek azok a kutatók, akik a műszaki, a természettudományok, a matematika és az élettudományok területén dolgoznak.

A felhívásokra több mint félezer pályázat érkezett be, ezért – mint írták – nagy kihívást jelentett a közel tízszeres túljelentkezés bírálatának lebonyolítása.

Hamarosan indul a projekt saját honlapja a www.nemzetikivalosag.hu címen, melynek segítségével közvetlenebbé válik a kapcsolattartás a pályázókkal. Addig is a már lezárult és a folyamatban lévő pályázati lehetőségekről a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal oldalán érhetők el információk.

A Nemzeti Kiválóság Programot a kutatói szféra munkaerő-piaci esélyeinek növelésére és a versenyképességi hátrányok felszámolására dolgozták ki. Alapvető célkitűzése, hogy az ország versenyképességének, innovációs teljesítményének és a társadalom megújulásának alapját képező emberi erőforrás minőségét fejlesszék. A programban kiépített ösztöndíjrendszer rendkívül fontos elem lehet a jól képzett, európai látókörű kutatói utánpótlás kinevelésében, továbbá abban is, hogy a magyar tudás itthon maradjon.

A Nemzeti Kiválóság Program uniós forrásból valósul meg.

Forrás: KIH/MTI

Leave a Comment