Mindenhova eljuthatnak az új amerikai drónok

Új programot indít a DARPA, az amerikai fegyveres erők kutató-fejlesztő ügynöksége, amelynek célja olyan kis méretű robotrepülőgép létrehozása, amely a legkisebb hajókról is indítható.

TERN_Image Artist Concept

 

A Node (képünkön) mintegy 300 kg hasznos terhet, felderítő eszközöket szállíthat, hatósugara 600-900 tengeri mérföld. Az, hogy könnyű kereskedelmi, sőt halászhajókról, nagyobb magán jachtokról is indíthatónak tervezik, jelentősen csökkenti a költségeket. Különösen fontos a hatótávolság, ugyanis a szárazföld 98 százaléka az óceánok, tengerek partjaitól 900 tengeri mérföldön belül található. A feltételek közi tartozik, hogy a Node-nak viharban is működőképesnek kell lennie, megbízhatósága és képességei a szárazföldi drónokéval azonos legyenek, ellenálljon a tengervíz korróziós hatásának, és fontos az egyszerű kezelhetőség. A DARPA tervei szerint az új UAV kifejlesztését mintegy 40 hónap alatt el kell végezni. Kritikusai szerint ez az eszköz felesleges, hiszen a kém-műholdak mellett az AWACS repülőgépek képesek többszáz kilométerről felderíteni még kisebb fegyveres csoportokat is. Azonban a műholdak nem látnak mindent, és az AWACS repülései igen költségesek. Az új eszközzel bármikor ellenőrizhető és valós időben megfigyelhető bármilyen célpont az információhoz való azonnali hozzáféréssel.

A program hivatalos neve taktikai felhasználású felderítő Node (Tactically Exploited Reconnaissance Node – TERN) az eszköz pedig közepes magasságon hosszú repülési idejű merevszárnyú pilóta nélküli repülőgép (MALE UAV).

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Barabás T. János

Leave a Comment