Megvannak a „Csakeredeti” oktatási program nyertesei

Nagy sikerrel zajlott le a Microsoft által indított, szerzői jogokról és a biztonságosabb internethasználatról szóló „Csakeredeti” oktatási program országos vetélkedője, amelyre idén 139, fiatalokból álló csapat jelentkezett.

Az Á Lá Cool csapata
Az Á Lá Cool csapata

 

Közülük a Szeged Városi Kollégium Fodor József Tagintézményének csapata szerezte meg az első helyet – derült ki a Szellemi Tulajdon Világnapján tartott eredményhirdetésen. A programot a Microsoft, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete, a Nokia, a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület és a Vodafone Magyarország együttműködésével szervezte.

A második alkalommal megrendezett „Csakeredeti” vetélkedő két fordulóban zajlott februártól áprilisig. A 14-24 év közötti fiatalokból álló, maximum 4 fős csapatok elsőként a www.csakeredeti.hu oldalon található kérdőív kitöltésével tehették próbára tudásukat a szerzői jogokról, a termékhamisításról, a legális szoftverhasználat előnyeiről és az illegális használat következményeiről, valamint a biztonságosabb internetezésről. A 139 induló csapat közül 21 adott tökéletes válaszokat és jutott tovább a második fordulóba, ahol olyan kidolgozandó feladatokat kaptak, amelyek során a fenti témákra vonatkozó jártasságuk mellett kreativitásukról is számot adhattak.

A csapatok több feladat közül választhattak: prezentációban mutathatták be, mit gondolnak a mobileszközökön tárolt adatok biztonságáról, vagy éppen az eredetiséget népszerűsítő kampányverset vagy zászlót készíthettek el. A feladatok kidolgozásához a csakeredeti.hu oldalon található oktatóanyag és azok a videók szolgáltak segítségül, amelyekben a program „Eredeti figurája” különféle kellemetlen helyzetekbe keveredik, például illegális szoftverek használata miatt.

A legjobb négy pályázatot szakmai zsűri választotta ki. Az első helyezést a Szeged Városi Kollégium Fodor József Tagintézményének csapata érdemelte ki, a második helyezett a györkönyi Művelődési ház Overflow nevű csapata lett, a harmadik helyet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Á Lá Cool nevű csapata, a negyediket pedig a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium Mad Developers csoportja kapta. Nyereményük anyagi hozzájárulás házi programjaikhoz, például osztálykirándulásaikhoz.

„A digitális korban a szellemi tulajdonnal, a szerzői joggal kapcsolatos alapismeretek mindenkihez el kell jussanak. Ezek az információk tudatos, társadalmi szintű alkalmazása segítheti újabb és újabb szellemi alkotás létrejöttét, a daloktól a számítógépes programokig” – mondta el Horváth Péter, a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója.

Forrás: IP

Leave a Comment