Még titok, ki nyeri el idén a Bolyai-díjat

Április 23-án a Bolyai-díjat immáron kilencedik alkalommal ítélik oda egy olyan, a tudományok területén meghatározó szereplőnek, akit a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság egyöntetűen érdemesnek tart az százezer euróval járó elismerésre.

Csaknem húsz évvel ezelőtt magántőkéből jött létre a Bolyai-díj Alapítvány azzal a céllal, hogy a gazdaságilag és társadalmilag is versenyképes Magyarország erősítése érdekében támogassák a tudományos életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplőket. A díjátadónak ezúttal is a Magyar Tudományos Akadémia ad helyet.

Az első Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi alelnöke, Freund Tamás neurobiológus kapta 2000-ben, majd őt követte Roska Tamás informatikus, Bor Zsolt fizikus, Lovász László matematikus, Ritoók Zsigmond ókorkutató, Perczel András vegyész és Nusser Zoltán neurobiológus. A legutóbbi díjazott Pál Csaba biológus volt 2015-ben, aki a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozik. Ő volt a harmadik biológus a Bolyai-díj történetében.

A Bolyai-díj 1945 óta az első jelentős magánkezdeményezésű tudományos elismerés hazánkban, amely csaknem húsz évvel ezelőtti alapítása óta az egyik legnagyobb presztízsű tudományos díjjá nőtte ki magát. Kétévente a Bolyai-díj nemcsak a tudományos élet képviselőinek, de az egész országnak megmutatja, hogy hazánkban komoly, és a társadalom számára is nagy jelentőséggel bíró tudományos munka folyik. A „magyar” Nobel Díjként is számon tartott elismerés az elmúlt csaknem két évtizedben mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe, és fontos szerepet tölt be a szélesebb értelmiség körében is.

Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve a Szegedi Tudományegyetem rektora a kezdetek óta azon munkálkodik, hogy ez a díj az anyagi elismerés mellett egy olyan lehetőséget adjon a tudományos élet képviselőinek kezébe, amely közelebb hozza a tudományt minden emberhez. „Nagyon örülünk, hogy az elmúlt két évtized díjazottjai mind nagy figyelmet kaptak az elismerésnek köszönhetően, amivel egytől-egyig jól tudtak élni és az eddigi tapasztalataink alapján eljutottak a szélesebb közvéleményhez is. Azon vagyunk, hogy a díjazottjaink a szakterületükön mindannyian egyfajta nagyköveti szerepet töltsenek be, és ezzel népszerűsítsék az egyes tudományterületeket.”

Az elismerést egy 15 tagú független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök. A kezdeményezés mellé állt ebben az évben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is. A 2017-es Bolyai-díjat az eddigi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között adja át a Magyar Tudományos Akadémia épületében Áder János köztársasági elnök április 23-án este.

Leave a Comment