Mechatronikai képzési központot nyit Szombathelyen az EPCOS

Saját mechatronikai tudásközpontot nyitott meg december 5-én, Szombathelyen a térség egyik vezető autóipari alkatrészgyártó vállalata, az EPCOS Kft.

Hende Csaba a szombathelyi EPCOS Kft. tanműhelyének átadóján (fotó: EPCOS)
Hende Csaba a szombathelyi EPCOS Kft. tanműhelyének átadóján (fotó: EPCOS)

 

A kutatás-fejlesztés mellett az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. az elektronikai alkatrészek széles palettáját gyártja olyan technológiailag kihívást jelentő és jövőorientált alkalmazások számára, mint a szél- és napenergia rendszerek, mélytengeri fúróállomások, energiatakarékos világítórendszerek, valamint különböző autóipari elektronikai rendszerek.

A mechatronika a mechanikus, elektronikus és információtechnikai elemek és egységek együtteseként létrejövő mechatronikai rendszerek révén növekvő jelentőséggel bír az elektronikai alkatrészgyártás területén.

Az új mechatronikai képzési központ révén leegyszerűsödik az EPCOS által alkalmazott gyártástechnológiák megismertetése. A vállalat gyakornoki programjában résztvevők, valamint jövőbeni munkavállalói a megyében egyedülálló méretű és felszereltségű új tudásközpontban átfogó szakmai ismereteket szerezhetnek. Az oktatásban részesülők már a munkaviszony kezdetétől megismerhetik a részben az EPCOS által fejlesztett termelési technológiákat. Ezáltal jelentősen lerövidül a betanulási idő, az oktatást követően sokkal gyorsabban válnak az EPCOS termékek technológiailag is kihívást jelentő gyártási rendszereit jól ismerő, kezelésükben gyakorlott munkatársakká.

A mechatronikai képzési központ megnyitását megelőzően az oktatások az EPCOS telephelyén kívül zajlottak, ami a kizárólag az EPCOS által alkalmazott technológiák megismertetését nehézkessé, illetve számos esetben lehetetlenné tette. A most megnyitott képzési központban elsősorban mechatronikai technikus, illetve a jövőben automatikai technikus szakon tanuló diákok számára nyújt gyakorlati képzést a vállalat.

A kétéves képzésre a jövőben 20 gyakornokot, évfolyamonként 10-10 főt vesz fel, és számukra a sikeresen lezárult képzést követően lehetőség szerint munkahelyet is kínál. Ezen túlmenően az EPCOS a képzési központban havonta 15 munkavállaló továbbképzésére is lehetőséget nyújt.

Az új, megyei viszonylatban is nagynak számító, mintegy 160 négyzetméteren kialakított EPCOS képzési központ három szaktantermet foglal magába: egy elektronikai labort, egy gépészeti műhelyt és egy automatikai labort. A tanműhely az automatizálási technológiák oktatása szempontjából Vas megyében méretében és felszereltségében egyedülállónak számít.

Ezzel az EPCOS rendkívül jó feltételeket biztosít a gyakorlati képzésben résztvevő diákok részére, hogy fejlett technológiákat ismerjenek meg, és növeljék esélyeiket a munkaerőpiacon.

Az EPCOS munkatársai szintén bővíthetik itt szakmai ismereteiket a különböző területeken, illetve szélesíthetik karrierlehetőségeiket a vállalaton belül.

Az új mechatronikai képzési központban a legfejlettebb technológiák elsajátításával a diákok és a munkatársak piacképes ismereteket szerezhetnek, így az EPCOS a saját tudásközpont megnyitásával jelentősen hozzájárul a szombathelyi foglalkoztatási helyzet, és ezáltal a város foglalkoztatási statisztikai adatainak javításához.

Forrás: IP

Leave a Comment