Matolcsy új stratégiai partnerséget kötött, és megduplázná a GDP-t

A magyar bruttó hazai termék (GDP) 2025-ig történő megkétszerezése fontos nemzeti cél – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, amikor a kormány nevében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nokia Siemens Networks (NSN) Kft.-vel. Ezzel egy időben az NSN 180 munkavállalót foglalkoztató pénzügyi szolgáltató központot nyitott Budapesten.

Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Kft. ügyvezető igazgatója és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (fotó: MTI)

 

A miniszter szerint a GDP megduplázásához meg kell háromszorozni az ország külgazdasági teljesítményét; ebben is segít a Nokia Siemens Networks-szel aláírt megállapodás. A kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni, valamint visszatérésre kívánja ösztönözni a jelenleg külföldön dolgozó “félmillió kitűnő magyar munkavállalót”.

Matolcsy ezzel magyarázta a stratégiai partnerségi megállapodásokat is: a kormány olyan cégcsoportokkal köt stratégiai megállapodásokat, amelyekkel egyszerre tudja bővíteni a foglalkoztatást, és támogatni, hogy Magyarország innovációs és kreatív központtá váljon. A felsőoktatásban, a foglalkoztatásban, a szakképzésben, a felsőfokú szakképzésben, a kutatás-fejlesztésben (k+f) és az európai uniós források lehívásában olyan szövetségeket köt a kormány, amelyek révén az ország nem egyszerűen csak használja a meglévő erőforrásokat, hanem hozzáadott értéket állít elő. A 2014 és 2020 közötti európai uniós források felhasználásnál a munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzése mellett a legfontosabb prioritás az innováció támogatása lesz.

A Nokia Siemens Networks (NSN) innovatív cégcsoport, ezért a kormánynak olyan stratégiai szövetségese lesz, amely segít abban, hogy néhány évtizeden belül Magyarország legnagyobb értéke az innováció, a megújulási képesség, a kreativitás legyen – hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy hozzátette: a külgazdaság élénkítésében is segít a Nokia Siemens Networks, mivel új exportpiacok felé viheti Magyarországot.

Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a mobilhálózati megoldások vezető szállítójaként a cég nagyon fontosnak tartja az innovációt, a kutatás-fejlesztést. A cégcsoport 1998-ban, húsz munkavállalóval nyitotta meg Budapesten kutatás-fejlesztési központját, ahol mára az NSN által Magyarországon foglalkoztatott több mint 1000 ember nagy része dolgozik. Bizonyos technológiákat csak Magyarországon fejleszt a cégcsoport, ilyen például a mobil kapcsolóközpont, amelynek világszerte 1,3 milliárd felhasználója van. Az NSN a magyar mérnöki felsőoktatás támogatóinak egyike, és kilenc hazai, valamint négy határon túli felsőoktatási intézménnyel alakítottak ki kapcsolatot.

A hétfőn kötött stratégiai megállapodásnak alapvetően három célja van: hogy megteremtse az NSN hosszú távú hazai jelenlétét támogató párbeszédet, elősegítse a vállalat magyarországi tevékenységének bővítését, valamint hogy növelje a magyar gazdaság teljesítményét és versenyképességét – jelezte Ésik Róbert. Tavaly a magyar állam 270 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette az NSN kutató-fejlesztő részlegének bővítését, amelynek eredményeként 224 új, felsőfokú végzettséget igénylő munkahely létesült. A mostani megállapodás nyomán további mérnöki munkakörök létesítésére nyílhat lehetőség.

Az ügyvezető bejelentette: az NSN Kft. 180 munkavállalót foglalkoztató pénzügyi szolgáltató központot nyitott Budapesten, amely több kontinensen, mintegy ötven ország számára végez cégen belüli számviteli, könyvelési feladatokat. Ésik Róbert elmondta, hogy a vállalati tevékenységbe integrálták a korábban külön – a Nokia Komárom Kft.-n belül – működő számviteli szolgáltató részleget, és a cégvezetés szándékai szerint a pénzügyi szolgáltató központ jelenlegi közel 180 fős létszáma az év végéig tovább bővülhet. A magyarországi tevékenység bővítésével a Nokia Siemens Networks immár több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon.

A vállalat központja Finnországban, Espoo városában található, míg egyéb telephelyeivel a világ 150 országában van jelen. A cég 2011-ben több mint 14 milliárd euró nettó árbevételt ért el.

A magyar kormány ezt megelőzően már 13 vállalattal, a Coca-Colával, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, a Hankook Tire Kft.-vel, a Microsoft Magyarország Kft.-vel, a GE Hungary Kft.-vel, a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft.-vel, a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel, az IBM Magyarország Kft.-vel, a Tata Consultancy Services Magyarországi Fióktelepével, valamint a Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

Forrás: NGM/IP

Leave a Comment