“Marsi körülmények” között tesztelik a Puli holdjárót

A Puli a Holdra készül, nem pedig a Marsra, mégis a mérnökök számára ez jó alkalom, hogy a rover stabilitását, megbízhatóságát és felkészültségét teszteljék a marokkói sivatagban.

„Marsi körülmények” között tesztelik a Puli holdjárót
A MARS2013 szimulációs kísérletsorozaton résztvevő magyar Puli holdjáró egyik prototípusa (fotó: MTI)

 

 

A Puli rover prototípusa megépült, átment valamennyi teszten, és gondos felkészítés után úton van a Marsra – illeve az Osztrák Űrfórum által szervezett meglepően élethű marszimulációs tesztsorozatra – közölte a Puli honlapján a fejlesztőcsapat. Ennek keretében az I2 típusú rover Marokkóba, a Szaharába utazik, hogy ott a sivatagot fedezze fel, míg a tesztsorozat más résztvetői kísérleti űrruhákat és egyéb felszereléseket próbálnak ki egy jövőbeli emberes Mars misszióhoz. A szimulációra februárban kerül sor, ezért valamennyi eszköz jelenleg konténerekben hajózik Afrika felé. Amint a rover “leszáll” a célterületen, a Puli Space csapat tagjai a budapesti irányítóközpontból kezelik majd a rovert, mintha az a távoli bolygón teljesítene szolgálatot.

A Puli Space csapat I2 rovere a távirányítással és napelemének használatával fog ismerkedni, miközben a sivatagban halad. Bár az I2 egy holdautó prototípus, a szimulációs környezet nagyban hasonlít egy holdbéli küldetésre, így a Puli Space csapat tagjai sok értékes adathoz juthatnak. A csapattagok többsége a budapesti Városházán kiépített irányítóközpontban dolgozik majd, amely a roverrel való kommunikációt az ÖWF innsbrucki központján keresztül folytatja. Ez lehetőséget ad valósághű kommunikációs problémák vizsgálatára is.

Forrás: IP

Leave a Comment