Már pókerezni is tanulnak a robotok

Az immár 22. alkalommal megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjasai között volt Hegyesi Donát Sándor, a debreceni Tóth Árpád gimnázium tanulója. Pályamunkája, a pókerező robot első ránézésre egy újfajta játék, ám a benne rejlő lehetőségek okán idővel egy komoly projekt alapját is képezheti. A fejlesztővel beszélgettünk a díjátadó után.

poker robot

 

– Sakkozó robotról már már hallottunk – Kempelen Farkas óta közismert ez az eszköz. Napjainkban egyre népszerűbb póker, de meglepő, hogy ide is belépett a robotika. Az ember azt gondolná, hogy a póker végső soron egy szerencsejáték, a lapok random jönnek, hogyan tudná felvenni a versenyt egy élő krupiével?
– A pókerre nem teljesen igaz az állítás, hogy csupán egy szerencsejáték volna. Fontos szerephez jut benne a játék stratégiája is. A célom az volt, hogy egy embert helyettesítő robotot hozzak létre, amellyel lehet játszani. Ez egyrészt szórakoztató a játékos számára, másrészt tanulni is tud a robottól.

– Nevezhetjük ezt tehát egy edzőpartnernek a versenyzők számára?
– Ez is egy lehetséges felhasználása.

– A pókerben nagyon fontos az intuíció. Mennyire lehetett ezt egy gépbe beleépíteni?
– A megérzésekre kevésbé hagyatkozhat, annál is inkább, mert nem látja játék közben az arcomat, nem tud arról olvasni. De figyeli a partnere emelésének nagyságát, ebből következtet, közben folyton számolja a saját esélyeit. Az esélyek alapján hozza meg a gép a saját döntéseit.

Forrás: IP
Szerző: Matykó Károly

Leave a Comment