Magyarország szélenergia kapacitása az egyik legjobb a térségben

Magyarország szélenergia kapacitása az egyik legjobb a régióban

Magyarország a negyedik helyen áll a szélenergia kapacitások alapján az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok között – derül ki abból a kimutatásból, amit az európai szélenergia szövetség (EWEA) tett közzé kedden a térségről.

Magyarország szélenergia kapacitása az egyik legjobb a régióban
Magyarország szélenergia kapacitása az egyik legjobb a régióban

 

Az elemzés szerint a tizenkét újonnan csatlakozott országban a kiépített kapacitások 88 százaléka Lengyelországra, Romániára, Bulgáriára, Magyarországra és Csehországra jutott 2011 végén.

A 2011-es évben Magyarországon 329 megawattot tett ki a szélenergia kapacitás, a térségben élenjáró Lengyelországban 1616 megawattot, Romániában 921, Bulgáriában 607 megawattot.

A 2005-2011 közötti időszakot vizsgáló elemzésből az is kiderül, hogy a szélenergia hasznosításának növekedése eltérően alakult az egyes országokban: miközben Máltán, Szlovéniában és Szlovákiában egyáltalán nem gyarapodott a kapacitás, Lengyelországban és Magyarországon például 1800 százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

A jelentés szerint Közép- és Kelet-Európában – például Törökországban – a szélenergia kiaknázása jelentősen csökkentheti a fosszilis energiahordozóktól való függgőséget. Az EWEA mindazonáltal megállapította: egyes országokban – így Csehországban, Magyarországon vagy Bulgáriában – nincs stabil jogszabályi háttere a megújuló források használatának. Emiatt pedig a befektetők és a bankok is távolmaradnak majd az alternatív energiahordozók piacától, amíg a kormány a hosszú távú politika részévé nem teszi a megújuló forrásokat.

A vizsgált időszakban az átlagos növekedés 1921 százalék volt a 12 tagországban, és mindössze 122 százalék a 15 régi EU-tagországban, de ott 2011 végén már 90 ezer megawatt volt a kiépített kapacitás, míg az újaknál mindössze 4200 megawatt.

 

Az EWEA jelentése letölthető a szövetség honlapjáról, ezen a linken.

 

Forrás: EWEA/IP/MTI

Leave a Comment