Magyarország az önvezető autók fejlesztésének egyik európai központja

Volvo Concept 26 onvezeto auto self-driving car

Az automatajármű-fejlesztés egyik európai központja Magyarországon van, sok cég fejleszti itt ezt a technikát – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára múlt pénteken az M1 aktuális csatornán.

A technikai fejlesztés révén a járművek sok mindent meg tudnak csinálni, ugyanakkor a jogszabályok ezt nem veszik figyelembe, továbbra is a járművezetőé a felelősség abban, hogy mit csinál a jármű.

Lepsényi kiemelte, azzal, hogy egyre okosabbak lesznek a járművek, megváltozik a vezetési stílus is, de ennek elsajátítása hosszú ideig tartó tanulási folyamat. Szerinte 2020-2030 között a járművek érezhető része teljesen automatikus, autonóm lesz.

Lepsényi kitért arra, hogy az automata vezetés célja az is, hogy megszűnjenek a balesetek, mint mondta, jelenleg a közúti balesetek egyik fő forrása az ember. Az államtitkár szerint a digitális iparra fel kell készíteni a beszállítókat.

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) létrehozta az ipar 4.0 magyar nemzeti technológiai platformot, amely azt célozza meg, hogyan lehet a nagy nemzetközi vállalatok tudását felhasználva a magyar beszállítókat felkészíteni az új kihívásokra.

Leave a Comment