Magyarok a világ hálózatbiztonsági élvonalában

A CrySys Lab a BME-HIT/CrySyS Security Challenge egyetemi hackerverseny díjátadóján ünnepelte tizedik születésnapját, ahol egyben felvázolták a jövő kutatás-fejlesztési irányait, valamint bemutatták az ifjú tehetségek számára karrierlehetőséget teremtő spin-off cégeiket is.

hálózatbiztonság

 

A kutató-fejlesztő közösség arról vált híressé az elmúlt években, hogy szakértői számos kártékony programot a világon elsőként fedeztek fel.

A CrySyS Lab, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéken működő adat-és rendszerbiztonsági laboratóriuma idén második alkalommal rendezte meg a Security Challenge-t. A kihívásra hatvan BME hallgató jelentkezett, hogy kipróbálja tudását és szakmai felkészültségét a rendszerbiztonsági kihívások terén. Az idei Challenge kiemelt témája a „reverse engineering” és a szoftver analízis volt. A verseny résztvevői különböző technológiai kihívásokkal találkoztak egy virtuális környezetben, melyek közül minél gyorsabban kellett minél többet megoldaniuk ahhoz, hogy a dobogóra állhassanak.

Jó látni, hogy voltak olyan hallgatók, akik majdnem minden feladatot meg tudtak oldani –  értékelte a résztvevők felkészültségét Buttyán Levente a CrySys Lab vezetője. Szoros küzdelem alakult ki ugyanis az első három helyért: a versenyzők pontszámai a megoldások gyorsaságától is függtek, így az idő döntötte el a küzdelmet. A Challenge feladatait úgy állították össze, hogy több különböző technológiai területen is mérhessék a jelentkezők tudását.

A KÜRT Zrt., a CrySyS Lab stratégiai partnereként évek óta szerepet vállal a fiatal tehetségek fejlesztésében is.

“Időről időre érkeznek hozzánk a CrySys Lab szakmai munkájában résztvevő, kiemelkedően tehetséges BME hallgatók, hogy az egyetemi tanulmányaikat piaci környezetben szerzett tapasztalattal egészítsék ki” – mondta Nagy Zsolt, a KÜRT kutatás-fejlesztési igazgatója.

A két társaság a tehetséggondozás mellett több termék- és szolgáltatásfejlesztésen is dolgozik együtt. Ilyen például a virtuális környezetben működő Sérülékenység Labor, amely a KÜRT hamarosan induló biztonságos felhő szolgáltatásainak részeként automatikus sérülékenység vizsgálatot kínál a megrendelőknek. A felhőbe feltöltött, vagy eredetileg ott üzemelő rendszerek mellett a Sérülékenység Labor külső IP-k vizsgálatra is képes. A rendszer többek között informatikai fejlesztő közösségeknek, vagy önálló informatikai fejlesztést folytató pénzintézeteknek nyújthat kiemelten biztonságos és egyben költséghatékony megoldást.

A CrySyS alapítói már tíz évvel ezelőtt felismerték, hogy az egyetemi oktatást érdemes kiegészíteni egy gyakorló műhellyel, ahol a rendszerbiztonság és a kriptográfia mesterfogásait a hallgatók a terület kiemelkedő képviselőitől sajátíthatják el. A műhelyben felnövő hallgatók szinte kivétel nélkül megtalálták számításukat a munka világában, legtöbben jelenleg is IT biztonsággal foglalkoznak különböző vállalatoknál. Az ifjú tehetségek számára elérhető karrierlehetőségek a közelmúltban kiegészültek a CrySyS Lab spin-off cégeivel is. A 2011-ben alakult Tresorit Kft. fejlesztési fókuszában a biztonságos, rejtjelezett ám rugalmasan megosztható felhő alapú adattárolás áll. Az IT-SEC Expert non-profit Kft. ipar-orientált, alkalmazott kutatással és fejlesztéssel foglalkozik, valamint IT biztonsági tréningeket tart ipari partnereinek. Az Ukatemi Technologies Kft. célzott kibertámadásokból származó incidensek kezelésével és kártékony szoftverek elemzésével foglalkozik.

Az elmúlt tíz évben a CrySyS Lab csapata számos kritikus kártevő (rosszindulatú szoftver, vírus, kémprogram) felismerésében játszott meghatározó szerepet. A problémákat esetenként saját erőből, máskor neves nemzetközi és hazai partnerekkel együttműködve oldotta meg.

Forrás: Innoportal.hu

Leave a Comment