Magyar fiú nyerte a Rubik-kocka bajnokságot

Egy magyar jelentkező, a 16 éves Bózsing Hunor nyerte a Sziget fesztiválon tartott Rubik-kocka bajnokságot, a győztes 10,25 másodperc alatt rakta ki a kockát.

Rubik-kocka

 

A nemzetközi versenyen több százan indultak, az elődöntőkbe hetvenen jutottak be, a vasárnapi döntőben tizen mérkőztek meg – tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

A győztes nyereménye egy utazás másodmagával a 2014-ben New Jersey-ben nyíló Rubik-világkiállításra, amely várhatóan áprilistól lesz látható a Liberty Science Centerben. A szervezők az utazás és a szállás költségeit fedezik. A tájékoztatás szerint a fesztivál alatt lezajlott bajnokság játékvezetője Baticz Milán hatszoros magyar bajnok volt, aki 6,93 másodperc alatt rakta ki a kockát.

A Liberty Science Centerben nyíló Rubik-világkiállítás a tudomány, a technika, a művészet és a kocka közötti összefüggésekre helyezi a hangsúlyt, a találmány inspirálta innovációkra, emellett bemutatja a nemzetközi “kockaközösséget”. Látható lesz például a világ legdrágább, egymillió dollár értékű Rubik-kockája, amely gyémántokkal van kirakva.

Az interaktív tárlat hét év alatt utazza körbe a világot a Google együttműködésével. A kiállítás a világ vezető tudományos és művészeti központjaiban lesz látható.

Forrás: MTI

Leave a Comment