LTE-alapokon a műsorszórás az ausztrál Telstránál

Ausztrália vezető távközlési szolgáltatója a Telstra végrehajtotta a világ első LTE műsorszóró közvetítését kereskedelmi LTE hálózatán. Az Ericsson “LTE Broadcast” megoldása sikeresen mutatkozott be: párhuzamos videoközvetítéseket és nagy fájlok egyidejű átvitelét mutatták be a Telstra élő hálózatán az erre alkalmas LTE készülékek számára.

Ericsson

 

A bemutató során az LTE terminálok különböző videoadásokat vettek: meccs-visszajátszásokat, sporthíreket, lóverseny eredményeket és egyéb híreket. A készülékek eközben egy nagy méretű fájt is fogadtak ugyanazon az LTE műsorszóró csatornán.

Mike Wright, a Telstra hálózatokért felelős vezetője szerint: „A próbaüzem egy fontos lépés volt ennek a technológiának a tesztelésében, hogy láthassuk, hogyan is teheti hatékonyabbá a hálózat működését, miközben a fogyasztók az általuk kívánt tartalmat kiváló minőségben élvezhetik.”

Thomas Norén, az Ericsson alelnöke és a Rádiótávközlési Termékcsoport vezetője elmondta: “Az LTE műsorszórás lehetővé teszi, hogy ugyanazon tartalmat egyszerre igen nagy számú mobilkészülékre juttassunk el a célterületen. A mobilszolgáltatók az LTE ezen képességével a hálózatuk és tartalom szolgáltatásuk számára új üzleti lehetőségeket fedezhetnek fel. Az új bevételi források és költségelőnyök kihasználásával a szolgáltatók értékteremtő képessége jelentősen megnövekszik. ”

Az Ericsson LTE Broadcast megoldása új dimenziókba helyezi a videoszolgáltatásokat, az LTE mobilhálózaton a legmagasabb minőségű műsorokat képes sugározni, lehetõvé téve, hogy a szolgáltatók dinamikusan és egyben hatékonyan használják ki a meglévõ frekvenciáikat és hálózataikat.

“Ez egy jelentős lépés az LTE műsorszórás sikeréhez – mondta Mazen Chmaytelli, a Qulacomm üzletfejlesztési igazgatója. Büszkék vagyunk rá, hogy a Telstra és az Ericsson partnereként, velük szoros együttműködésben vehetünk részt tovább fejlesztett mobil-rendszerek megvalósításában, a Qualcomm Snapdragon processzoron és az ahhoz integrált modem-platformon futó futó Qualcomm Lab’s LTE Broadcast SDK (fejlesztői rendszer) és Middleware szállítása révén.” (a Qualcomm Snapdragon a Qualcomm Technologies, Inc. terméke.)

Egyedi tartalmakat közvetíthetünk egyszerre igen sok felhasználó számára, pl. videokamerák képeit különböző szögekből, közeli visszajátszásokat a sporteseményeken. Más felhasználásban pl. hasznos információkat, aktualitásokat közvetíthetünk a digitális kijelzőkre, hirdetőtáblákra.

A felhasználók előre letöltve élvezhetik a friss híreket, videókat vagy szoftvereket, alkalmazásokat, anélkül hogy a csúcsidõben túlterhelt hálózaton egyenként kéne letölteniük.

Az Ericsson 2013-as Mobiljelentése azt jósolja, hogy a videoátvitel a mobil hálózatokban kb. évi 60 százalékkal fog növekedni egészen 2018-ig.

Az eddig egyenként, egyedi átvitellel megvalósított mobilinternet továbbfejlődik, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen tartalmakat közvetíteni igen nagy számú előfizetőnek egy adott területen.

Napjaink vezető LTE-szolgáltatói már tesztelik a technológiát és alkalmazási lehetőségeit, hogy feltárják az abban rejlő üzleti potenciált.

Forrás: IP

Leave a Comment