Kutatók éjszakája a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetem már több éve aktív résztvevője a Kutatók Éjszakája országos hatókörű rendezvénysorozatának, az intézmény öt kara szeptember 27-én is több tudományterületet érintő, változatos, érdekes előadásokkal, kísérletekkel és bemutatókkal várja a tudomány iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat.

Pannon Egyetem

 
A Gazdaságtudományi Kar „Gazdasági Játékfesztivál és Offline Facebook Park” címmel várja 18:00-tól az érdeklődőket az egyetem A épületébe (8200 Veszprém, Egyetem utca 10.). A Gazdaságtudományi Kar oktatói és hallgatói a fiatalok körében népszerű közösségi oldalt, a Facebook-ot viszik ki a természetbe, és arra buzdítanak minden középiskolást és veszprémi fiatalt, hogy internetmentes környezetben, offline és analóg módon is próbálják ki a közösségi oldal szolgáltatásait. Az a középiskolás osztály, amely a legnagyobb aktivitást mutatja, s a legtöbb pontot összegyűjti Gazdasági Játékfesztiválon, megnyeri az érettségi tablóját.

A Georgikon Kar Keszthelyen az A épület V. számú előadótermében (8360 Keszthely, Deák Ferenc utca 16.) „Éjjel-nappal Georgikon” elnevezésű programsorozatában három érdekes előadást kínál 19:00-tól: „Tévhitek és szélsőségek a lakosság táplálkozásában”, Összeomlás, vagy felfrissülés? A tájarculat változása a Keszthelyi- hegységben a fekete fenyő pusztulás után”, „Varázslatok a kertből”. Az előadások mellett állandó kísérőprogramként trófea és vadászfegyver bemutatóra, ásvány és talajbemutatóra, valamint mikroszkópozásra, mikrofotók nézegetésére nyílik lehetőség.

Az egyetem mérnöki kara „Nyitott Karral várunk! Szerezz Junior Mérnöki Diplomát a Mérnöki Karon!” címmel több látványos bemutatóra és laborlátogatásra invitálja az érdeklődőket 17:30-tól a B, D (8200 Veszprém, Egyetem utca 10.) és N (8200 Veszprém, Wartha Vince utca 1.) épületekben. A látogatók néhány kérdés helyes megválaszolásával szerezhetik meg a Junior Mérnöki Diplomát. 19:00-tól a B épület 2. emeleti Konferenciaközpontjában az Univerzális Műhelyfoglalkozások keretében dr. Szabó Róbert: „Lakható bolygók keresése távoli csillagok körül” című előadásán is részt vehetnek.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar „Kalandozás a nyelvek és kultúrák világában” címmel 2 helyszínen tart előadásokat 18:00-tól. „Kutatók (és Hallgatók) Éjszakája” összefoglaló címmel 10 érdekes előadásra kerül sor a V105-ös teremben (8200 Veszprém, Vár utca 39.). Az O épületben (8200 Veszprém, Wartha Vince utca 1.) három további előadásra kerül sor „Enni, vagy nem enni? A táplálkozási szokások és zavarok”, „Informális tanulás és a filmek”, „A vár kertjei” címmel.

A Műszaki Informatikai Kar „Informatikusok éjszakája” címmel több turnusban laborlátogatásokat szervez 18:00-tól az I épületben (8200 Veszprém, Egyetem utca 2.). Bemutatják a kutatások emberi oldalát, megnyílnak a laborok és érdekes kísérletek részesei lehetnek az érdeklődők, kutató professzorok válaszolnak a kérdésekre többek között az egészséggel, robotokkal, színekkel, kódtörő fejtörőkkel és szuperszámítógépekkel kapcsolatos témákban.

Forrás: IP

Leave a Comment