Közelebb a rák megértéséhez

A daganatos és az autoimmun megbetegedések mechanizmusainak jobb megértéséhez, illetve a gyógyuláshoz vezető terápiák kifejlesztéséhez járulhat hozzá az ELTE, Kacskovics Imre professzor által vezetett kutatócsoportja egy speciális új műszer révén.

A jelenlegi terápiás, diagnosztikai és kutatási ellenanyagok fejlesztése a sejtfelszíni molekulákra (pl. ioncsatornák, G-protein kapcsolt receptorok: GPCR) fókuszál. E molekulák tanulmányozására a monoklonális ellenanyagok a legalkalmasabbak, bár előállításuk jelentős kihívást jelent. Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszékét vezető professzor munkatársaival együtt az elmúlt években olyan eljárásokat dolgozott ki, amelyekkel jelentősen fokozni tudták az ilyen típusú ellenanyagok fejlesztésének hatékonyságát.

Ehhez ugyanakkor nélkülözhetetlen az az úgynevezett áramlási citofluoriméter, amellyel az ellenanyagok sejtfelszíni kapcsolódását, illetve annak sejtfunkcióra gyakorolt hatását közvetlenül elemezheti a kutatócsoport. A készülék továbbá lehetővé teszi, hogy nehezen kimutatható sejtalpopulációkat elemezzen, illetve a sejtekben kismértékű génkifejeződést detektáljon a kutatócsoport.

A citofluoriméter segítségével az ELTE Immunológiai Tanszéke közelebb juthat a daganatos és a krónikus gyulladásos megbetegedések megértéséhez, ezáltal új gyógymódok kifejlesztéséhez is hozzájárulhat a műszer.

Leave a Comment