Komoly potenciál rejlik a globális okostelefon-piacban

A globális mobilpenetráció 2012 utolsó negyedévében elérte a 89 százalékot, és a mobilelőfizetések száma mostanra elérte a 6,3 milliárdot – derül ki az Ericsson mobilitási jelentéséből.

Pénzátutalás mobilról mobilra

 

Az előfizetők száma ugyanakkor 4,4 milliárd körül van, mivel sokan több előfizetéssel rendelkeznek.

Kína önmagában körülbelül 22 százalékkal járult hozzá a nettó növekedéshez a körülbelül 30 millió új előfizetésével.   Az előfizetésszám nettó növekedése tekintetében Kína után India (+11 millió), Banglades (+9 millió), Indonézia (+8 millió) és Nigéria (+5 millió) következik.

A mobilelőfizetések száma az előző év azonos időszakához képest kilenc százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig két százalékkal növekedett.   A negyedik negyedévben a mobil szélessávú előfizetések száma körülbelül 125 millióval, 1,5 milliárdra növekedett, az előző év azonos időszakához képest 50 százalékos növekedést mutatva.

Továbbra is igen nagy lendület jellemzi az okostelefonok terjedését minden régióban. A tavaly eladott összes mobiltelefon körülbelül 40 százaléka volt okostelefon, szemben a 2011-es 30 százalékkal. A világon működő mobiltelefon-előfizetések mindössze 15-20 százalékához kapcsolódnak okostelefonok, így ezen a területen még jelentős növekedési potenciál van.

A GSM/GPRS/EDGE előfizetések száma körülbelül 44 millióval, a WCDMA/HSPA előfizetések száma pedig 70 millióval nőtt. Ezek a technológiák együttesen a teljes nettó növekedés körülbelül 80 százalékát képviselik. Az LTE előfizetések száma 14 millióról 57 millióra növekedett.

A mobilhálózatok globális forgalma növekszik, és a mobil adatátviteli előfizetések száma is erőteljesen nőni fog. Az Ericsson jelentése szerint ez lesz az adatforgalom növekedésének hajtóereje, az előfizetésenkénti átlagos adatforgalmi mennyiség folyamatos növekedése mellett.

Az adatforgalom megkétszereződött 2011 negyedik negyedéve és 2012 negyedik negyedéve között, egyedül a tavalyi utolsó negyedévben 28 százalék volt a növekedés.

Forrás: IP

Leave a Comment