Kisebbségben vannak az európai szabadalmak Európában

A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére az európai szabadalmi bejelentések száma új történelmi csúcsot ért el tavaly Európában.

Patented Stamp Showing Registered Patent Or Trademark

 

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) előzetes adatai szerint tavaly 258 ezer bejelentés érkezett, 5,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A megadott szabadalmak száma 65,7 ezer volt, ami 5,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A területi megoszlás tekintetében folytatódott a korábbi évek tendenciája: a bejelentések 63 százaléka Európán kívülről érkezett. A bejelentők listáját továbbra is az USA vezeti (25 százalék), amit Japán (20 százalék) és Németország követ (13 százalék). A tíz legaktívabb ország sorrendje nem változott, ezen belül egyedül az Olaszországból érkezett kérelmek száma csökkent (4 százalékkal), a legnagyobb növekedést pedig Kína érte el, több mint 11 százalékos gyarapodással.

A további feltörekvő nagy országok (BRIC) közül érdekes India és Oroszország visszaesése: előbbi közel 8, utóbbi 9 százalékkal csökkentette bejelentéseinek számát.

Magyarországról tavaly 177 kérelmet nyújtottak be, hat százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezzel a teljesítménnyel hazánk két pozíciót veszített az országok sorrendjében és jelenleg a 39. helyen áll.

A környező országok közül továbbra is Ausztria (2400), Lengyelország (532) és Csehország (221) rendelkezik a legnagyobb mutatókkal, ám egyedül Szlovénia tudott javítani rangsorbeli helyezésén (185 bejelentéssel jelenleg a 37., megelőzve ezzel hazánkat). A bejelentések számában Lengyelország fejlődött a legtöbbet egy év alatt, közel 33 százalékkal több kérelmet benyújtva 2011-hez képest. A negatív rekordot a régióban Szlovákia tartja 24 százalékot meghaladó visszaeséssel, így az országhoz 64 kérelem kapcsolódik.

Az Európai Szabadalmi Hivatal jelentése elérhető a szervezet honlapján – ezen a linken.

Forrás: IP/SZTNH

Leave a Comment