Kiemelt szerepben a sokszínűség: lányok az Ericssonnál

A nők számára hazánkban ma még kevéssé megszokott területeken, így a mérnöki pályán való karrierépítésre bíztatja a Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok Napja rendezvénysorozat az arra indíttatást érző fiatal lányokat.

Ericsson

 

Az Ericsson, Magyarország legnagyobb (1200 mérnököt foglakoztató) K+F Közponjában közel 30 pályaválasztás előtt álló gimnazista lányt fogadott és bemutatta nekik, hogy az IKT szektorban is sok kreatív munkaerőre van szükség, ahol a nők is nagyszerű karriert építhetnek. Az április 25-én megrendezett program jól illik az Ericsson sokszínűségi programjába, amelynek egyik fő prioritása a nők arányának javítása a vállalati hierarchia minden szintjén.

Az Ericsson sokszínűségi (diverzitás) programjának két legfőbb eleme közül az első a felső vezetői réteg összetételének alakítása különböző hátterű, nemzetiségű kollégákkal, amely leképezi a vállalat 180 országban jelen levő világát. A sokszínűség másik fókusza a női munkatársak arányának javítása a vállalati hierarchia minden szintjén. Az IKT szektor Európában, így hazánkban is férfiak által dominált, így komoly kihívás a nők reprezentáltságának növelése.

Az Ericsson arra törekszik, hogy ki is használja a sokszínűségben rejlő előnyöket. A munkaerő változatossága növeli a csapat teljesítményt és pozitívan befolyásolja a vásárlói elégedettséget is, ugyanis az értékek különbözősége révén a munkahely is hozzájárul az üzlet sikeréhez, optimalizálva a munkaerő szerteágazó képességeit.

A vállalat 110 ezer munkatársának jelenleg majdnem negyede nőkből áll, amely különösen jelentős, ha ezt összevetjük az iparágban lévő, jóval húsz százalék alatti eredménnyel. Az Ericssonban a menedzseri pozíciók húsz százalékát is nők töltik be, és a felsővezetők 12 százaléka is hölgy. A tervek szerint 2020-ra az Ericssonnál a női dolgozók aránya az összlétszámban eléri a 30 százalékot.
A mérnök-informatikai iparág Magyarországon még határozottabban „macho”, férfiközpontú. Bár a felvi.hu adatai szerint a műszaki képzések országosan igen népszerűek – 2011-ben közel 3500-an jelentkeztek a mérnök informatika alapszakra – az ilyen jellegű szakok továbbra is erősen maszkulinok, az említett alapszakon például a jelentkezők csupán 6 százaléka volt nő, miközben a felsőoktatásban jelentős többségben van a gyengébbik nem. Az Ericsson Magyarország K+F Központja dolgozóinak mintegy tíz százaléka hölgy. A menedzseri pozíciókban dolgozók aránya ennél is nagyobb: 13 százalék a középvezetők esetében.

Az Ericsson Magyarország egyik kulcspozícióban levő vezetője, a Kutatás-Fejlesztési Központ igazgatója is a gyengébbik nem képviselője. Charlotte Karlsson szerint nincsen csak férfiaknak való iparág, minden csak a szakértelmen, az eltökéltségen és az ambíción múlik. Ugyanakkor sajnos sok hölgy fél attól, hogy olyan szektorban dolgozzon, ahol ennyire sok a férfi munkatárs, holott ez sok esetben még előnyt is jelent. Egy ilyen férfiak által dominált világban egy nő mindenhol kiemelt figyelmet kap és ha megragadja az esélyt, akkor sokkal jobban kitűnhet a tehetségével – mondta Karlsson.

Forrás: IP

Leave a Comment