K+F részleget nyit régi központjában a HungaroControl

Átadták szerdán a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. új központját Budapesten, ahonnan Európa legmodernebb forgalomirányító szoftverével dolgozhatnak a légiforgalmi irányítók.

Monitorok a HungaroControl irányítóközpontjában (fotó: MTI)
Monitorok a HungaroControl irányítóközpontjában (fotó: MTI)

 

 

Az összesen 13 milliárd forintos, ANS III elnevezésű beruházás keretében új épületbe költöztek az Igló utcában a légiforgalmi irányítók, és frissítették a MATIAS (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System) irányító szoftvert is.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter szerint az ANS III projekt hosszú évekre megalapozhatja Magyarország és a HungaroControl szerepét a kontinens légi közlekedésének integrációs folyamataiban. A projekt magasabb színvonalra emeli a légi navigációs szolgálatokat, a fejlesztés pedig térségi, és európai érdek is, mert Magyarország közlekedési csomópont.

A miniszter szerint a beruházás nem csak Magyarország, de a régió közlekedését is fejleszti és hozzájárul a légiforgalmi irányítás versenyképességének növeléséhez, a közép-európai funkcionális légtérblokk működéséhez. Németh Lászlóné a HungaroControlt az egyik legsikeresebb állami vállalatnak nevezte.

Az európai légiközlekedés dinamikus változásokon megy keresztül, az egységes európai légbolt projekt hatékonyságnövelésre ösztönzi a szolgáltatókat, akiknek a forgalomnövekedésre is fel kell készülniük – fogalmazott Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója. A társaság hosszú távon is a piaci igényekhez igazítja és hatékonyabbá teszi működését, ezt szolgálja az ANS III projekt is amellett, hogy az európai légtér egységesítését is ösztönzi.

Az új épület átadásával a régi irányítóközpontban hozza létre a HungaroControl a Közép-Európa légiforgalmi tudásközpontját egy képzési és kutatás-fejlesztési részleg létrehozásával. Ebben kap helyet a kényszerhelyzeti központ, az Entry Point Central akadémia, a regionális kutatás-fejlesztési és szimulációs központ is. A beruházással a cég meg tud felelni az uniós elvárásoknak és hozzájárulhat ahhoz, hogy később is megőrizhesse függetlenségét.

Frank Brenner, az Eurocontrol főigazgatója szintén az európai légiforgalmi irányítás változásait hangsúlyozta. Mint mondta, a pénzügyi és légügyi helyzet is nagyon nehéz, a légi forgalom 4,4 százalékkal esett 2012-ben, de 2013-ra már 3 százalékos bővülést várnak a forgalomban. Ezek között a körülmények között pozitívum, hogy a HungaroControl befektet és fejleszt még amellett is, hogy a légügyi mutatói egyébként kiválóak. A központ átadása emellett arról is szól, hogy vezető szerepet tölt be a HungaroControl a közép-európai funkcionális légtérblokkban, és kiterjeszti szolgálatait a természeti határokon túlra. Ez a jövő jele – tette hozzá.

Forrás: BP/MTI

Leave a Comment