Két magyar döntős is van a GE nyílt innovációs versenyében

Mintegy hétszáz nemzetközi pályamunkából választotta ki a GE a tíz döntőst, akik továbbjutottak a verseny utolsó fordulójába.

openinnovation

 

 

Több magyarországi egyetem diákja is pályázott a GE sugárhajtómű-tartókonzol tervező nyílt versenyében. Az első fordulóból két magyar pályamunka is továbbjutott. A pályázók szerint az általuk tervezett tartókonzolok csaknem 80%-kal könnyebbek a jelenlegieknél.

A döntősök munkái az additív gyártástechnológiák kiaknázásával biztosítják a sugárhajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzol súlyának csökkentését.

A tíz legjobb közé ausztráliai, franciaországi, magyarországi, indonéziai, olaszországi, lengyelországi, romániai, svédországi és angliai pályázók kerültek be.

A döntőbe jutott szerkezeteket a GE legyártja és teszteli.

A verseny fontos része a GE korszerű gyártástechnológiák iránti elkötelezettségének, valamint azon törekvésének, hogy együttműködést alakítson ki az additív gyártópartnerekkel és a gyártói közösséggel.

A GE a napokban hirdette ki sugárhajtómű-tartókonzol tervező nyílt innovációs versenyének tíz döntősét és különdíjasait. A versenyre benevező magánszemélyeknek, vállalatoknak és intézményeknek a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával. A sugárhajtómű kritikusan fontos alkatrészét képező konzolok tartják meg a hajtómű súlyát annak mozgatása alatt, de a repülés során fellépő jelentős vibrációt is ki kell bírniuk.

Az additív gyártástechnológiák alkalmazásával egy repülőgép-hajtómű súlya mintegy 453 kilogrammal csökkenthető és ezzel jelentős mértékben visszaszorítható az üzemanyag-felhasználás is. A verseny célja az volt, hogy az additív gyártásban rejlő lehetőségeket a nyílt innovációval ötvözve olyan konstrukciók szülessenek, amelyek nemcsak a tartókonzol súlyát csökkentik, hanem növelik szilárdságát és teljesítmény-jellemzőit is.

Mark Little, a GE Globális Kutatóközpontjának első alelnöke és technológiai igazgatója elmondta: „A gyártás területén egy olyan korszakhoz érkeztünk, amely kiaknázza a nyílt innovációban rejlő hatékony lehetőségeket. Az additív gyártás lehetővé teszi, hogy a GE a gyártói közösséggel együttműködve kitolja a hagyományos értelemben vett mérnöki tudomány határait. A döntősök megmutatták, milyen fantasztikus eredmények érhetők el e nyíltabb, együttműködőbb modell alkalmazásával.”

Magyarországról Fendrik Gyula Ármin, a Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves hallgatójának, valamint Mándli Péternek a terve jutott be a döntőbe. Gyulának ez az egyik első 3D nyomtatásos terve; a terv tökéletesítése több mint 200 órát vett igénybe.

A döntőbe jutott még a svéd Dr. Thomas Johansson, aki tanácsadóként dolgozik a svéd hiperautó-gyártónál, a Koenigseggnél. Az ausztrál Nic Adams egy olyan patológiai laboratóriumi automatizáló rendszer felállításához nyújtott támogatást egy Sydney-i kórházban, amelyben egy robotizált kezelőrendszer naponta több száz kémcső elemzését végzi el. Marie Kurniawan Indonéziából nevezett a versenybe, a magas színvonalú gépészeti, dizájn-optimalizálási és terméktervezési szolgáltatásokat nyújtó DTECH-Engineering cég társalapítójaként. A britt Sebastien Vavassori a vezető európai űrtechnikai gyártó és szolgáltató cégnél, az Astriumnál dolgozik nyomáselemző mérnökként. A lengyel Piotr Mikulski gyors prototípusgyártási specialistaként dolgozik a Bibus Menosnál, az ipari és gépi megmunkálási szolgáltatásokat nyújtó lengyel-svájci vegyesvállalatnál. Andreas Anedda Olaszországból nevezett a GE versenyére. Anedda a Milánói Politechnikumon folytat posztgraduális tanulmányokat, három szabadalma van. A döntő résztvevője lesz még a francia Alexis Costa, valamint a román Fidel Chirtes.

„Ez volt az egyik legsikeresebb versenyünk, mind a pályázók száma, mind a pályamunkák kifinomultsága és az eredmények minősége tekintetében” – jelentette ki Hardi Meybaum, a GrabCAD vezérigazgatója. „Csodálatos érzés volt látni, hogy a közösség milyen ügyesen aknázta ki az additív gyártásban rejlő lehetőségeket e bonyolult feladat végrehajtásához.”

Az idén júniusban meghirdetett versenyre rekordszámú pályamunka érkezett a GrabCAD platformon keresztül. Az első forduló nyertesei fejenként 1000 dollárt kapnak, és továbbjutnak a verseny második fordulójába, amelyben tartókonzol-konstrukcióikat a GE legyártja és terhelési próbának veti alá.

A verseny második fordulójára szeptember 17. és november 15. között kerül sor. A legjobb nyolc konstrukció alkotói összesen 20 000 dollár jutalomban részesülnek.

A verseny megrendezése jól mutatja, hogy a GE kiemelt figyelmet fordít az additív gyártástechnológiákra, és aktív részese kíván lenni a most folyó ipari forradalomnak: a korszerű gyártásnak. A világ cégei közül a GE alkalmazza a legnagyobb arányban az additív fémtechnológiákat; az Ohio-állambéli Cincinnatiben például komplett additív gyártóüzemet működtet, 600 főt számláló nemzetközi mérnöki csapata pedig 21 gyárban képviselteti magát.

Forrás: IP

Leave a Comment