Két év alatt ötezer új munkahely jött létre Kecskeméten

Tavaly év végére a Mercedes gyár dolgozóinak a létszáma elérte a háromezer főt, ezen kívül jelentősek a német cég beszállítóinak a beruházásai is.

mercedes

 

Kecskeméten két év alatt ötezer új munkahely jött létre, emellett jelentősen emelkedtek a város adóbevételei is – mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere a távirati irodának.

A város adóbevételei 2011-ben 5,008 milliárd forintot tettek ki, amely tavaly 5,87 milliárd forintra emelkedett.

Zombor Gábor szerint Kecskeméten 2012-ben a legnagyobb gazdasági eseményt a Mercedes üzem beindulása jelentette, miközben több kiemelt jelentőségű beruházást adtak át, illetve több még folyamatban van. A munkahelyteremtő beruházások közül kiemelkednek a Mercedes-beszállítók beruházásai, a svájci tulajdonú Phoenix Mecano csoport 2,1 milliárd forintos beruházással elkészült új logisztikai központja, valamint a müncheni központú Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. mintegy ötmilliárd forint összegű beruházással épülő új gyárának és tesztlaborjának az építése, amelyet tavaly decemberében kezdtek meg.

Kecskemét polgármestere emlékeztetett arra: a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. a gazdasági válság idején, 2009 óta több mint 500 új munkahelyet teremtett a városban. A tervek szerint idén adják át a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontját, amelyet a KÉSZ csoport épít 2,5 milliárd forintból, 723 millió forint uniós támogatással.

Kecskemét 2007-ben indította el gazdasági ösztönző adópolitikáját, amelynek révén 1,6 százalékra csökkent a helyi vállalkozási adó mértéke, ez az országban a nagyvárosok közül a legalacsonyabb. A növekedés nem lassul, mert több nagyberuházás is előkészületben van, amelyeket idén jelentenek majd be.

A város közlekedési infrastruktúrája is jelentősen javul, mert az északi elkerülő út építése 2013 elején megkezdődik, illetve az intermodális pályaudvar kialakítására vonatkozó projekt a második fordulóban is nyert, most a tervek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást kell lebonyolítani. Az intermodális pályaudvar, valamint a város belső körútjainak és a városba bevezető utaknak a négysávúvá alakítása 2015-ben elkészülhet.

Fontos esemény, hogy 25 új, vélhetően hibrid hajtású autóbusz közbeszerzési eljárása is megkezdődött, amelyek már 2013 végére forgalomba állhatnak.

Forrás: IP/MTI

Leave a Comment