Jelentős növekedéssel zárt tavaly az Audi

Jelentősen növelte árbevételét tavaly a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi AG magyarországi leányvállalata – hangzott el a társaság keddi sajtótájékoztatóján, Ingolstadtban.

Új Otto-motorokat gyártanak az Audi győri üzemében (fotó: Audi)
Új Otto-motorokat gyártanak az Audi győri üzemében (fotó: Audi)

 

A 2012-es, 5,282 milliárd után tavaly hat százalékkal magasabb, 5,588 milliárdos árbevételt produkált a vállalat, amely az előző évi 1,038 milliárd után 2013-ban 968 millió eurót fordított fejlesztésre magyarországi telephelyén.

Tavaly az árbevétel kétharmadát a motorgyártás hozta, ezen a területen a soros, négyhengeres benzines és dízelhajtású erőforrásokból készült a legtöbb.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke elmondta, a Volkswagen-csoport valamennyi márkájához szállítanak Győrből erőforrásokat, a győri gyár világszerte harminc üzemet szolgál ki.

A járműgyártásra kitérve ismertette, hogy a futószalagokról legördülő darabok többsége a tavaly indított A3 limuzin, amelynek az Egyesült Államok a legnagyobb felvevőpiaca. A szintén 2013 óta gyártott A3 Cabriolet-ből Németországban értékesítik majd a legtöbbet.

A győri gyár anyagellátásáról szólva megjegyezte: naponta mintegy 22 millió euró értékben érkezik be anyag a telephelyre, ennek 53 százaléka vasúton érkezik az üzembe, a szállítási igényeket heti 17 vonatpár elégíti ki.

Az Audi Hungaria Motor Kft.-nél 2013-ban az idén január közepén publikált adatok szerint 1 925 636 darab motort gyártottak, mintegy tízezerrel többet az előző évinél. A Győrben készült járművek száma tavaly 42 851-re nőtt a 2012. évi 33 553-ról.

A győri leányvállalatnál 10 337 munkatárs dolgozott 2013 végén, szemben az egy évvel korábbi 8 663-mal.

A napokban a Genfi Autószalonon volt az Audi TT harmadik generációjának világpremierje, az autó teljes egészében Győrben, az Audi Hungaria új járműgyárában készül majd. Knáb Erzsébet, az ügyvezetés személyügyekért felelős tagja az eseményen elmondta: a profitból a dolgozik 1,7 havi bérüknek megfelelő összeget kapnak nyereségrészesedésként májusi fizetésükkel.

Forrás: MTI

Leave a Comment