Járműipari központ lett a nyugat-magyarországi “háromszög”

Stabil járműipari beruházási környezet kialakítása a célja annak a kormányzati lépésnek, hogy kiemelt járműipari központnak nyilvánították a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot Zalaegerszeg- Szombathely- Szentgotthárd térségében.

 

A kormány tavaly augusztusban fogadta el a Kecskemét és térsége kiemelt járműipari központtá nyilvánításáról szóló határozatot.

A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint “számos, a térség fejlődését dinamizáló projekt indulhatott el”, így döntés született egyéb fejlesztési potenciállal rendelkező járműipari térségek kiemeltté nyilvánításáról is. Az NGM szerint mindez a térség gépipari vállalatainak számára, a további beruházások és fejlesztések szempontjából biztos alapot és megbízható környezetet közvetít. (Az erről szóló határozatot a kormány 2012. december 19-i ülésén elfogadta.)

Az előterjesztés célja, hogy Zalaegerszeg- Szombathely- Szentgotthárd térségében a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ fejlődésének érdekében egy általános támogató kormányzati döntés szülessen, hiszen a járműipar és e nyugat-dunántúli térség fejlesztésének alapjai számos stratégiai jelentőségű kormányzati dokumentumban megjelennek.

 

Az előterjesztés közpolitika célja:

  • A járműipar, valamint Zalaegerszeg- Szombathely- Szentgotthárd térségének, mint a hazai gazdaság növekedésének dinamikáját hordozó ágazati és területi szegmensek fejlődésének biztosítása
  • A munkahelyteremtés ösztönzése és a foglalkoztatottság növelése
  • A járműipar magas hozzáadott értékű, tudás intenzív tevékenységeinek ösztönzése a térségben
  • A magyar gazdaság exportképességének tartós emelkedése.

 

A kormány határozata alapján a feladatkörükben érintett miniszterek szakpolitikai feladataik hatáskörében a térség fejlesztéséhez kapcsolódó intézkedéseket prioritásként kezelve látják el.

Forrás: Innoportal.hu

Leave a Comment